Karjalanpiirakoita nyt myös laktoosittomina

24. tammikuuta 2020

Helmikuussa 2019 ProAgria Pohjois-Karjala ry., Maa- ja kotitalousnaiset jätti Ruokavirastolle karjalanpiirakan nimisuojaa koskevan muutoshakemuksen. Kyse oli vähäisen muutoksen hakemuksesta. Ruokavirasto välitti hakemuksen Euroopan komissiolle, joka on viime vuodenvaihteessa hyväksynyt hakemuksen. Tämä tarkoittaa, että karjalanpiirakan hyväksyttyjen ainesosien joukkoon luetaan myös laktoositon maitojuoma, maitojauhe sekä perunahiutaleet. Myös suolan käyttö täytteessä on erikseen mainittu.

Karjalanpiirakka kuuluu EU:n nimisuojajärjestelmässä luokkaan Aito perinteinen tuote (APT). Euroopan komissio hyväksyi karjalanpiirakan nimisuojadokumentit vuonna 2003. Karjalanpiirakan nimisuojadokumenteissa oli tuolloin mainittu ainesosia, joita ei kuitenkaan lueteltu Euroopan komission hyväksymismenettelyn yhteydessä julkaisemassa yhtenäisessä asiakirjassa. Siksi Ruokavirasto katsoi tarpeelliseksi suositella muutoshakemuksen tekemistä.

Nyt tapahtunut muutos tulee todennäköisesti lisäämään merkittävästi karjalanpiirakan nimen käyttöä markkinoilla. Monet riisipiirakkana tähän saakka markkinoidut tuotteet tulevat täyttämään karjalanpiirakan määritelmän. Hyväksytty tuote-eritelmä eli ainesosat ja valmistusmenetelmät on kuvattu Euroopan komission sivuilta löytyvässä asiakirjassa. Hyväksytty muutoshakemus tulee lähiaikoina löytymään Euroopan komission DOOR-tietopalvelusta.

Tuotteen nimisuojaa voi hakea usea tuottaja yhdessä tai tuottajia edustava järjestö tai organisaatio. Hakija määrittelee tuotteen ainesosat ja valmistusmenetelmät ja hakijalla (sekä ryhmällä, ”jonka oikeutettua etua asia koskee”) on mahdollisuus hakea myös muutosta nimisuojaan. Ruokaviraston ja kunnallisten elintarvikevalvontaviranomaisten tehtävänä on valvoa, että tuotteen valmistus ja markkinointi on hyväksytyn nimisuojan mukaista.

EU:ssa nimisuojauksen on saanut yli 1 460 tuotetta. Hyväksytyn nimisuojatuotteen hakemuksen yhteenveto julkaistaan Euroopan komission tietojärjestelmässä. Euroopan komission DOOR-tietopalvelussa on mainittu kaikki nimisuojatuotteet.

 

Lisätietoa:

Ylitarkastaja Mika Varjonen, p. 029 520 5139, etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi