Ruokavirasto ja EFSA kampanjoivat kuluttajille elintarviketurvallisuudesta

17. toukokuuta 2022

Mitä eroa on viimeisellä käyttöpäivällä ja parasta ennen -päiväyksellä elintarvikemerkinnöissäni? Onko olemassa elintarvikehygienian sääntöjä, joita minun tulisi noudattaa kotona pitääkseni perheeni turvassa? Pitäisikö minun olla huolissani elintarvikelisäaineista? Nämä ovat joitakin eurooppalaisten kuluttajien esittämiä kysymyksiä, joihin #EUChooseSafeFood-kampanja vastaa muuntamalla EU:n elintarviketurvallisuuden taustalla olevan tieteen tiedoksi, jota voi hyödyntää arjen ruokavalinnoissa. Euroopan unionissa tiede jakaa tämän vastuun kansalaisten kanssa varmistamalla, että mitä tahansa valitsetkin syötäväksi, se on arvioitu turvalliseksi.

#EUChooseSafeFood-kampanja auttaa kuluttajia tekemään tietoon perustuvia ruokapäätöksiä päivittäin. 17.5.2022 Suomessa julkaistun EU:n laajuisen kampanjan tavoitteena on nostaa esille tieteen tärkeää roolia elintarviketurvallisuudessa ja auttaa näin eurooppalaisia valitsemaan elintarvikkeita luottavaisin mielin. Kampanja tarjoaa kuluttajille käytännöllistä ja helposti saatavilla olevaa tietoa pakkausmerkintöjen lukemisesta ja lisäaineiden ymmärtämisestä aina ruoan valmistukseen ja säilytykseen liittyviin neuvoihin.

Ylijohtaja Pia Mäkelä Ruokavirastosta on tyytyväinen kampanjan käynnistymiseen Suomessa:Tutkimukseen perustuvan tiedon ansiosta kuluttajat voivat luottaa siihen, että he tekevät terveellisiä valintoja itselleen ja perheilleen. Kampanjan tarkoitus on lisätä entisestään kuluttajien luottamusta EU:n elintarviketurvallisuusjärjestelmään, joka perustuu tieteelliseen näyttöön. Kampanja vahvistaa myös Ruokaviraston, EFSAn, kuluttajajärjestöjen, elintarviketuottajien ja kansalaisyhteiskunnan välistä yhteistyötä ja auttaa lisäämään EU:n kansalaisten luottamusta elintarvikkeisiin kaikkialla Euroopassa.”

#EUChooseSafeFood-kampanja on käynnissä jo toista vuottaan useissa Euroopan maissa, ja se hyödyntää aiempaa menestystään laajentamalla kampanjan kattamia aiheita. Tänä vuonna kuluttajat voivat oppia lisää myös kasvien terveydestä, uuselintarvikkeista ja ravintolisistä, jotta he voivat tehdä tietoon perustuvia päätöksiä elintarvikkeista.

Kampanjan verkkosivustolla on saatavilla #EUChooseSafeFood-työkalupakki, joka sisältää visuaalisia materiaaleja, videoita ja sosiaalisen median julkaisuja eri kielillä. Näiden ansiosta kansallisten viranomaisten ja järjestöjen osallistuminen kampanjaan helpottuu.

Lisätietoja:
https://campaigns.efsa.europa.eu/EUChooseSafeFood

EFSAn mediayhteyshenkilö:
Puh: +39 0521 036 149
press@efsa.europa.eu

Ruokaviraston mediayhteyshenkilö:
viestintäjohtaja Jari Eloranta
Puh. 040 714 5810
etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi