Elintarviketieto-opas ohjaa pakkausmerkintöjen tekoon

16. huhtikuuta 2019

Ruokaviraston päivitetty elintarviketieto-opas on pakkausmerkintöjen tietopaketti elintarvikealan yrityksille ja valvojille. Uudistetussa oppaassa on runsaasti käytännön esimerkkejä elintarvikkeiden pakkausmerkinnöistä. Oppaaseen on myös koottu viimeisimmät pakkausmerkintöjä koskevat lainsäädännön muutokset.

Elintarviketieto-oppaassa käsitellään yleisiä elintarvikkeista annettavia tietoja. Näitä ovat esimerkiksi elintarvikkeiden nimeäminen ja alkuperämaamerkinnät. Erityisesti on nostettu esiin aihealueita, joista elintarvikealan yrityksiltä ja valvojilta on tullut usein kysymyksiä.

Kuluttaja valitsee elintarvikkeita usein nimen perusteella

Elintarviketieto-oppaassa on paljon esimerkkejä, joilla on selkeytetty pakkausmerkintälainsäädännön tulkintaa. Esimerkiksi elintarvikkeen oikeaa nimeämistä on ohjeistettu tarkemmin, koska kuluttaja tekee valintoja usein elintarvikkeen nimen perusteella.

Leipien nimeämisestä on tullut kyselyjä Ruokavirastoon. Oppaassa otetaankin kantaa esimerkiksi kauraleipään. Kauraleipä-nimeä saa käyttää leivästä, jossa kauran osuus on vähintään 50 prosenttia laskettuna viljaraaka-aineiden määrästä. Muuten leipä pitää nimetä sitä kuvaamalla tarkemmalla nimellä, esimerkiksi vehnäkauraleipä tai kaurasekaleipä.

Ruokaviraston oppaalla pyritään edistämään yhtenäistä valvontaa ja elintarvikealan yrittäjien tasapuolista kohtelua koko Suomessa.

Lue lisää elintarviketieto-oppaasta (pdf)

Lisätietoja:
ylitarkastaja Tuulikki Lehto, p. 050 558 2696, tuulikki.lehto@ruokavirasto.fi