Karjalanpiirakan valmistusaineisiin voi hakea muutosta

30. tammikuuta 2019

Laktoositon maitojuoma ei ole tällä hetkellä sallittu ainesosa karjalanpiirakassa. Sitä on kuitenkin mahdollista käyttää karjalanpiirakan valmistuksessa, jos hakija tekee siitä muutoshakemuksen Euroopan komissiolle ja muutos hyväksytään. Ruokavirasto on tarkastelemassa tulkintoja myös muista karjalanpiirakan nimisuojadokumentissa mainituista ainesosista.  

Karjalanpiirakka kuuluu EU:n nimisuojajärjestelmässä luokkaan Aito perinteinen tuote (APT). Euroopan komissio hyväksyi karjalanpiirakan nimisuojadokumentit vuonna 2003. Tällä hetkellä laktoositon maitojuoma ei ole sallittu ainesosa karjalanpiirakassa. Euroopan unionin säädöksissä maitojuomaa ei määritellä maidoksi, joten sitä ei voi käyttää nimisuojatun karjalanpiirakan valmistuksessa.

Karjalanpiirakan nimisuojadokumenteissa on mainittu ainesosia, joita ei kuitenkaan ole lueteltu Euroopan komission hyväksymismenettelyn yhteydessä julkaisemassa tuote-eritelmässä. Siksi Ruokavirasto selvittää, ovatko jotkin ainesosat, kuten maitojauhe ja perunahiutaleet, hyväksyttävissä karjalanpiirakan ainesosiksi nykyisen nimisuojauksen puitteissa.

Tuotteen nimisuojaa voi hakea usea tuottaja yhdessä tai tuottajia edustava järjestö tai organisaatio. Hakija määrittelee tuotteen ainesosat, ja hakijalla on mahdollisuus hakea muutosta nimisuojaan. Karjalanpiirakan nimisuojaa on alun perin hakenut Pohjois-Karjalan Maaseutukeskus. Ruokaviraston ja kunnallisten elintarvikevalvontaviranomaisten tehtävänä on valvoa, että tuotteen valmistus on hyväksytyn nimisuojan mukaista.

EU:ssa nimisuojauksen on saanut yli 1 600 tuotetta. Hyväksytyn nimisuojatuotteen hakemuksen yhteenveto julkaistaan Euroopan komission tietojärjestelmässä. Euroopan komission DOOR-tietopalvelussa on mainittu kaikki nimisuojatuotteet: (http://ec.europa.eu/agriculture/quality/door/list.html )

Lisätietoa:
ylitarkastaja Mika Varjonen, p. 029 520 5139, etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi