Tietoa hygieniapassitestaajille

Ruokaviraston hyväksymien hygieniapassitestaajien yhteydenpitokanavat Ruokavirastoon

Huomioithan, että tavallinen, suojaamaton sähköposti ei ole tietoturvallinen. Lähetä sähköpostit, jotka sisältävät salassa pidettävää tai muuten arkaluontoista asiaa tai asiakirjoja, Ruokavirastoon Turvaviesti-palvelussa. Turvaviestillä voit lähettää myös isoja liitetiedostoja. 

Turvaviesti-palvelu

Missä ja miten?

 • https://turvaviesti.ruokavirasto.fi/
 • Käyttöohje löytyy palvelusta
 • Turvaviesti-palvelun kautta lähetetyt viestit häviävät 30 vrk kuluttua. Muista tallentaa lähettämäsi/vastaanottamasi viestit ja viestin liitteet omiin tiedostoihisi.

Mitä tietoja/asiakirjoja lähetät Ruokavirastoon Turvaviesti-palvelun kautta?

Arvioi itse, sisältääkö viestisi salassa pidettävää tai muuten arkaluontoista asiaa. Esimerkkejä:

 • Viesti sisältää henkilötietoja, kuten henkilön nimen ja syntymäajan
 • Viesti sisältää kuvan testilomakkeesta tai virheellisestä hygieniapassista
 • Annat vastineen testaajan toimintaasi kohdistuvassa valvonnassa ja viestisi sisältää esimerkiksi yritystietoja tai henkilötietoja
 • Nimesi on muuttunut ja lähetät virallisen todistuksen, josta nimen muutos käy ilmi tai kuvan henkilöllisyystodistuksestasi

Mitä tietoja/asiakirjoja Ruokavirasto esimerkiksi lähettää hygieniapassitestaajalle Turvaviesti-palvelun kautta?

 • Testaajan käyttäjätunnukset Kysymyspankki-tietojärjestelmään
 • Testaajan toiminnan valvontaan liittyviä asiakirjoja
 • Kuulemisen testaajan oikeuksien peruuttamisesta (testaaja ei ole ollut aktiivinen yli kolmeen vuoteen)

Käyttäjätunnus ja salasana Kysymyspankkiin

Samalla, kun sinut on hyväksytty hygieniapassitestaajaksi, olet saanut hygieniapassitestaajien Kysymyspankkia varten käyttäjätunnuksen. Jos tunnus ei toimi tai olet kadottanut sen, ole hyvä ja laita asiasta sähköposti osoitteeseen hygieniapassi@ruokavirasto.fi tai ota puhelimitse yhteyttä Ruokaviraston Hygieniapassi asiakaspalvelupuhelimeen 029 5300 402 tiistaisin klo 9-12. Salasana luodaan Kysymyspankin kirjautumissivulla.

Hygieniapassitestaajan yhteystiedot

HUOM! On tärkeää, että huolehdit itse, että yhteystietosi Kysymyspankissa ovat ajan tasalla. Vanhentuneet tai väärät tiedot johtavat Kysymyspankin käyttäjätunnusten tilapäiseen lukitsemiseen asian selvittämisen ajaksi. Jos tunnukset on tilapäisesti lukittu, eikä pääse Kysymyspankkiin, kannattaa lähettää asiasta sähköposti osoitteeseen hygieniapassi@ruokavirasto.fi

Viestien ja asiakirjojen toimittaminen Ruokavirastosta hygieniapassitestaajalle ja testaajalta Ruokavirastoon

HUOM! Velvollisuutesi on huolehtia siitä, että yhteystietosi Kysymyspankissa ovat ajan tasalla ja ne ovat oikein kirjoitettu, jotta Ruokaviraston lähettämät sähköpostit ja kirjepostit menevät oikeaan osoitteeseen. Ruokavirasto voi lähettää hygieniapassitestaajalle erilaisia asiakirjoja, esimerkiksi testaajan toiminnan valvontaan liittyviä asiakirjoja (selvityspyynnöt, kuulemiskirjeet, päätökset, saatekirjeet), muistutuksen toimittaa hygieniapassien perusteena olevia asiakirjoja Ruokavirastoon tai kuulemiskirjeen testaajan oikeuksien peruuttamisesta (testaaja ei ole ollut aktiivinen yli kolmeen vuoteen).

 • Asiakirjat lähetetään testaajalle ensisijaisesti sähköpostilla.
 • Jos sähköposti ei toimi, lähetetään asiakirjat postikirjeenä. Postikirje lähetetään ensisijaisesti testaajan kotiosoitteeseen.
 • Jos sähköposti ja kirjeposti palautuvat Ruokavirastoon esimerkiksi tuntemattoman osoitteen vuoksi eikä testaajaa muutoin tavoiteta, katsotaan se vastaamatta jättämiseksi. Ruokavirasto jatkaa asian käsittelemistä.

Jos lähetät Ruokavirastoon vastineen esimerkiksi selvityspyyntöihin, muistutukseen tai kuulemiskirjeeseen

 • toimita vastine joko sähköpostitse (normaali sähköposti tai Turvaviesti-palvelun kautta) kirjaamoon kirjaamo@ruokavirasto.fi TAI
 • kirjepostina Ruokaviraston kirjaamoon osoitteeseen Ruokavirasto/kirjaamo, PL 200, 00027 Ruokavirasto
 • toimitusohjeet löytyvät testaajalle lähetetystä asiakirjasta

Kaikki testaajan toimintaan liittyvät toimenpiteet ja asiakirjat ovat saatavilla Ruokavirastosta.

Sivu on viimeksi päivitetty 1.7.2022