Kofeiinia sisältävien elintarvikkeiden varoitus- ja käyttöohjemerkinnät

Elintarvikkeen valmistuksessa aromina käytetty kofeiini on merkittävä ainesosaluetteloon omalla nimellään välittömästi sanan ”aromi(t)” jälkeen, esimerkiksi aromi (kofeiini).

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1169/2011 liitteen III mukaan juoman, joka nautintavalmiina sisältää mistä tahansa lähteestä peräisin olevaa kofeiinia yli 150 mg/l, pakkauksessa samassa nähtävissä olevassa kentässä kuin juoman nimi, tulee olla maininta ”Korkea kofeiinipitoisuus. Ei suositella lapsille eikä raskaana oleville tai imettäville.” ja sen jälkeen on merkittävä sulkeisiin juoman kofeiinipitoisuus (… mg/100 ml)”. Tämä vaatimus ei koske kahvi- ja teepohjaisia sekä kahvi- ja teeuutteista valmistettuja juomia, joiden nimeen sisältyy sana ”kahvi” tai ”tee”.

Ruokavirasto on ohjeistanut, että edellä olevien varoituslausekkeiden lisäksi tulee tuotteissa, esimerkiksi energiajuomapakkauksissa, olla käyttöohje, suurin vuorokautinen käyttömäärä tarkasti ilmaistuna, esimerkiksi ”Korkeintaan kaksi tölkillistä päivässä”. 

Lisätietoa kofeiinia koskevista varoitusmerkinnöistä

Sivu on viimeksi päivitetty 28.10.2020