Valtion aluehallinto uudistuu vuodenvaihteessa 2025‒26. Eläinten terveyttä ja hyvinvointia sekä elintarvikkeita koskevat aluehallintovirastojen tehtävät siirtyvät 1.1.2026 alkaen Ruokavirastoon. Muutokseen liittyen sivustolla voi olla puutteita tammikuun ensipäivinä. Lisäksi maaseudun kehittämisen ja maa- ja elintarviketalouden tehtävät siirtyvät ELY-keskuksista elinvoimakeskuksiin, mikä aiheuttaa katkon maaseudun kehittämistukien asiointiin 1.‒7.1.2026.

Maksa ja maksaruoat

A-vitamiini ja maksa

Mitä A-vitamiini on?

A-vitamiini on välttämätön ravintoaine, jolla on keskeinen merkitys monissa elimistön toiminnoissa. A-vitamiini vaikuttaa muun muassa näkökykyyn, solujen kasvuun ja erilaistumiseen, elimistön puolustusmekanismeihin sekä sikiönkehitykseen. Elimistö ei pysty itse valmistamaan A-vitamiinia, joten sitä on saatava ravinnosta. A-vitamiini esiintyy eläinkunnan tuotteissa retinoideina ja kasvikunnan tuotteissa karotenoideina, jotka muuttuvat elimistössä retinoideiksi. A-vitamiini on yleisnimitys retinoidiyhdisteille, joilla on retinolin biologinen aktiivisuus. A-vitamiiniaktiivisuus ilmoitetaan retinoliekvivalentteina (RE). Ravinnossa esiintyvistä karotenoideista suurin A-vitamiiniaktiivisuus on β-karoteenilla.

Mistä A-vitamiinia saa?

A-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka varastoituu maksaan. Maksan A-vitamiinipitoisuudet ovatkin korkeammat kuin minkään muun ruoka-aineen (Taulukko 1). Muita runsaasti A-vitamiinia sisältäviä ruoka-aineita ovat rasvaiset maitovalmisteet, ravintorasvat ja kananmuna. Karotenoideja on runsaasti tummanvihreissä lehtivihanneksissa sekä oransseissa ja punaisissa kasviksissa, hedelmissä ja marjoissa.


Taulukko 1. Ruoka-aineiden keskimääräisiä A-vitamiinipitoisuuksia. Eläinperäisissä tuotteissa A-vitamiini on retinoidimuodossa ja kasvikunnan tuotteissa karotenoideina.

A-vitamiinipitoisuudet kuvattuina eri ruoka-aineissa

Ruoka-aine

Keskimääräinen A-vitamiinipitoisuus
(μg RE/100 g) 1

Ruoka-aine

Keskimääräinen A-vitamiinipitoisuus(μg RE/100 g) 1

Retinoidimuodossa

Karotenoideina

Maksa

18 000

Ruusunmarjasose

1 230

Margariini,rasvalevite

850

Porkkana

774

Voi

706

Bataatti

767

Äidinmaidonkorvikejauhe

519

Lehtikaali

766

Kerma (38%rasvaa)

334

Kurpitsa

367

Kananmuna

260

Pinaatti

275

Juusto

231

Punainen paprika

243

Kala

67

Lehtiselleri

243

Jauhelihapihvi (sika-nauta)

61

Parsakaali

85

Broileri

37

Purjosipuli

83

Naudanfile

5

Lehtisalaatti

82

 

 

Tomaatti

66

 

 

Herne

31

 

 

Appelsiini

10

1. Lähde: Elintarvikkeiden koostumustietokanta Fineli®, www.fineli.fi

Liikaa tai liian vähän A-vitamiinia?

Sekä A-vitamiinin puute että liikasaanti voivat aiheuttaa terveyshaittoja. A-vitamiinin puute on kuitenkin harvinaista länsimaissa. Sitä vastoin retinoidimuotoisen A-vitamiinin liikasaannin riski on olemassa. Liikasaanti ilmenee lapsilla ja aikuisilla A-vitamiinimyrkytyksenä ja sikiöaikana sikiönkehityksen häiriöinä. A-vitamiinin liikasaannin oireita ovat yleisoireet, kuten päänsärky ja väsymys sekä ruoansulatuskanavan, ihon, hermoston ja tuki- ja liikuntaelimistön oireet. Ruoka-aineista johtuvat myrkytystapaukset ovat kuitenkin hyvin harvinaisia. Maksan, A-vitamiinilla täydennettyjen elintarvikkeiden tai A-vitamiinia sisältävien ravintolisien jatkuva liiallinen käyttö voi aiheuttaa A-vitamiinimyrkytyksen.

Kasviksista saatavien karotenoidien ei ole havaittu aiheuttavan suurinakaan annoksina haittaa. Erityisesti β-karoteenin pitkäaikainen runsas saanti voi näkyä ihon kellertymisenä, mutta se on kuitenkin täysin vaaratonta.

Sivu on viimeksi päivitetty 12.9.2023