Yersinia pseudotuberculosis porkkanoissa

Y. pseudotuberculosis on aiemmin aiheuttanut laajoja epidemioita kotimaisen, talven yli varastoidun porkkanan välityksellä. Bakteeri ei ole yleinen, mutta saattaa joutua porkkanoihin jo korjuuvaiheessa maaperästä. Y. pseudotuberculosis -bakteeri, pystyy monista muista bakteereista poiketen lisääntymään myös kylmävarastoinnin aikana (0–5 asteessa). Mikäli bakteerimäärä lisääntyy riittävästi, saattaa se aiheuttaa sairastumisia. Erityisen suuria bakteeripitoisuuksia on epidemioiden yhteydessä löydetty varastoinnin aikana pilaantuneista porkkanoista.

Kasvisten oikea käsittely on tärkeää ruokamyrkytysten ehkäisyssä

Kasvisten käsittelyn perusasioita: Pesu, kuoriminen ja tuotteille omat välineet

Oikein käsiteltynä tuoreet kasvikset ovat turvallisia käyttää. Kotikeittiössäkin kasviksia käsitellessä tulee muistaa hyvä hygienia. Mikrobit ovat kasvisten pinnassa, ja niitä voidaan poistaa kuorimalla tai pesemällä tuotteet huolellisesti. Lisäksi tulee muistaa pestä kädet huolellisesti ja riittävän usein.

  • Kädet tulee pestä, kun aletaan laittaa ruokaa.
  • Kädet tulee pestä myös aina multaisten juuresten tai raakojen kasvisten käsittelyn jälkeen.
  • Kasviksille ja muille elintarvikkeille tulee olla omat leikkuulaudat ja veitset, tai raakojen kasvisten käsittelyssä käytetyt välineet tulee pestä huolellisesti kun siirrytään käsittelemään muita elintarvikkeita.
  • Pese raakana syötävät juurekset huolellisesti sekä ennen että jälkeen kuorimisen.
  • Kaikki vihannekset tulee aina pestä ennen käyttöä.