Siemenperunan siemenluokat ja sukupolvivaatimukset

Siemenluokat

Lainsäädännön mukaan esiperussiemenluokkia ovat unionin PBTC- (prebasic tissue culture) ja unionin PB (prebasic) -luokat. Perussiemenluokkia ovat unionin S-, unionin SE- ja unionin E-luokat. Sertifioidut siemenluokat ovat unionin A ja unionin B.  

 Perussiemen Unionin S 
Unionin SE 
Unionin E
 Sertifioitu siemen Unionin A 
Unionin B
 Sertifioitu siemen Unionin A 
Unionin B

         
Sukupolvivaatimukset

PBTC-luokkaa voi olla vain yksi sukupolvi. PBTC-materiaalin kasvatus tapahtuu suojatussa tilassa ja kasvualustalla, joka on vapaa tuholaisista, joten PBTC-luokkaa ei lasketa mukaan peltosukupolviin.

Esiperussiemen (unionin PB) -luokkaa saa olla enintään 4 peltosukupolvea ja perussiemenen (unionin S, SE ja E) siemenluokkia enintään 4 sukupolvea. Esiperussiemen- (PB) ja perussiemenluokkia saa yhteensä olla enintään 7 sukupolvea. Sertifioitujen siemenluokkien sukupolvia voi olla enintään 2.

Unionin S-luokan sukupolvien määrä, mukaan lukien esiperussiemenen (PB) ja perussiemenen peltosukupolvet, rajoitetaan viiteen. Unionin SE-luokan sukupolvien määrä, mukaan lukien esiperussiemenen (PB) ja perussiemenen peltosukupolvet, rajoitetaan kuuteen. Unionin E-luokan sukupolvien määrä, mukaan lukien esiperussiemenen (PB) ja perussiemenen peltosukupolvet, rajoitetaan seitsemään.

Tuotannossa sukupolviketjussa voi siirtyä vain alaspäin.

 Siemenluokka   Sukupolvien enimmäismäärä    Peltosukupolvi
 Unionin PBTC   yksi sukupolvi   0
 Unionin PB    neljä peltosukupolvea  1-4
 Unionin S     viides peltosukupolvi  1-5
 Unionin SE   kuudes peltosukupolvi  1-6
 Unionin E   seitsemäs peltosukupolvi   1-7
 Unionin A ja B  enintään kaksi peltosukupolvea 1-9

Jos peltosukupolvirajoitukset ja kyseisen siemenluokan laatuvaatimukset täyttyvät, on mahdollista tuottaa useita vuosia peräkkäin samaa siemenluokkaa.

Käytännön esimerkkejä siemenluokkien käytöstä (doc)

Ulkomainen kantasiemen

Uuden EU-lainsäädännön myötä kaikki jäsenvaltiot ovat alkaneet käyttää samoja siemenluokkien nimiä ja myös laatuvaatimukset ovat pääsääntöisesti vastaavat. Joillakin mailla on omia kansallisia lisävaatimuksia kuten Suomen maltokaariviruksen esiintymistä koskevat rajoitukset. Tarvittaessa Ruokavirasto  selvittää siemenluokkien vastaavuuden.

Lainsäädännön mukaan, mikäli sukupolvea ei mainita virallisessa vakuustodistuksessa, siemenperunoiden katsotaan kuuluvan alimpaan sukupolveen, joka on sallittu kyseisessä luokassa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos esimerkiksi toisesta EU-maasta tuodaan unionin S-luokan siemenperunaa, siitä ei voi enää tuottaa Suomessa unionin S-luokkaa vaan aina enintään unionin SE-luokkaa.

High Grade

High Grade-alueelle (Tyrnävä ja Liminka) voi tuoda vain unionin S-, unionin SE- ja unionin E tai korkeampien siemenluokkien siemenperunaa ruokaperunan tuotantoon. Siemenperunan tuotantoon voi käyttää vain unionin S tai unionin SE-luokan tai sitä korkeampaa siemenluokkaa.

Sivu on viimeksi päivitetty 27.1.2023