Maltokaarivirus pilaa perunasadon käyttökelpoisuutta

18. toukokuuta 2020

Kansainvälisenä kasvinterveysvuonna 2020 Ruokavirasto esittelee perunan karanteeni- ja laatutuhoojia sekä muita merkittäviä perunan tuhoojia. Tautien ja tuholaisten tunteminen auttaa viljelijää tuhoojiin liittyvien ongelmien tunnistamisessa ja ennaltaehkäisyssä.

Perunan maltokaarivirus (Potato mop-top virus, PMTV) on taloudellisesti merkittävä perunan tauti, jota tavataan 15 Euroopan maassa. Suomessa tautia on hyvin rajoitetusti.

04-maltokaaren-erilaisia-oireita. Perunantutkimuslaitos_pieni_netti.jpg

Maltokaariviruksen aiheuttamia oireita (kuva Perunantutkimuslaitos).

Maltokaarivirus voi aiheuttaa huomattavaa taloudellista vahinkoa ammattiviljelijälle. Osasta satoa tulee käyttökelvotonta, koska virus pilaa perunan ulkonäköä ja laatua. Maltokaarivirus voi lisäksi estää perunan viljelyn pitkäksi ajaksi pellolla tai palstalla, mihin se on päässyt leviämään.

Maltokaarivirus säilyy maassa pitkään

Virus leviää tehokkaimmin möhösienen avulla, jota se käyttää väli-isäntänään. Möhösieni (Spongospora subterranea) on kasvitauti, joka aiheuttaa mukulan pintaan kuorirokkoa.

Virukset säilyvät yleensä maassa elinkykyisinä vain lyhyen aikaa, mutta möhösienen lepoitiöt pysyvät maassa elinkykyisinä jopa vuosikymmeniä. Möhösienen avulla maltokaariviruskin säilyy maassa pitkään.

Maltokaarivirus voi myös levitä viruksen saastuttaman siemenperunan mukana. Virus ei kuitenkaan leviä saastuneessa siemenessä yhtä tehokkaasti kuin saastuneen maan välityksellä. Tutkimusten mukaan virus siirtyy saastuneesta siemenestä noin kolmannekseen tai puoleen seuraavan sukupolven mukuloista.

Lehdissä kirjavia värimuutoksia

Ilmasto ja perunan lajikkeet vaikuttavat maltokaariviruksen oireiden näkymiseen. Maltokaariviruksen oireet näkyvät parhaiten perunan varsissa ja lehdissä, tosin varsioireita ei aina näy kaikissa varsissa. Suomessa maltokaariviruksen oireita perunakasveissa on nähty vain kasvihuoneoloissa.

Norjassa ja Skotlannissa kasvusto-oireetkin tulevat esiin. Lehtioireet kehittyvät parhaiten 5 - 15 °C:n lämpötiloissa, etenkin perunakasvin kasvun alkuvaiheilla. Näkyviä lehtioireita ovat lehtien kirjavat värimuutokset tai kirkkaan keltaiset laikut, ruusukemainen lehtien kasvu ja rengasmaiset tai suoraviivaiset kuviot lehdissä.

Mukuloissa renkaita tai kuvioita

Mukuloissa oireita ei aina näy. Joissain tapauksissa mukuloiden pinnalla näkyy pinnallisia samankeskisiä renkaita. Myös tummat, nekroottiset, kaarimaiset kuviot mukulassa ovat mahdollisia. Mukulaoireet eivät välttämättä ole nähtävissä sadonkorjuuvaiheessa, mutta ne voivat kehittyä varastoinnin aikana, etenkin jos ne altistuvat lämpötilojen vaihtelulle.

Vaikka viljelty perunalajike olisi kuorirokolle vastustuskykyinen, se voi silti saada maltokaarivirustartunnan virusta kantavasta möhösienestä. Virustartunnan saaneissa mukuloissa ei useinkaan ole kuorirokon oireita.

Maltokaariviruksen tarkka taudinmääritys voidaan suorittaa vain laboratoriotestein, koska muut virukset voivat aiheuttaa samankaltaisia oireita.

Käytä sertifioitua siemenperunaa ja tarkista perunamaan historia

Maltokaarivirusta voidaan ehkäistä myös kuorirokon riskiä vähentää käyttämällä siemenperunana Suomessa tuotettua sertifioitua siemenperunaa. Tarkastettua sertifioitua siemenperunaa harrastekäyttöön saat hyvin varustetuista puutarhamyymälöistä ja suurempia eriä ammattilaiskäyttöön voit tiedustella suoraan siemenperunapakkaamoista.

Jotkut perunalajikkeet ovat maltokaarivirukselle vastustuskykyisiä, jolloin oireet eivät välttämättä ole näkyviä, vaikka peruna olisi viruksen kantaja.

Etenkin sertifioimattoman eli tarkastamattoman siemenperunan käyttöä tulisi välttää. Esimerkiksi kotitarveviljelyssä naapurilta kylvämistä varten saadut perunat voivat vaikuttaa hyviltä ja vaarattomilta, mutta niiden mukana voi tulla odottamaton yllätys.

Lisäksi perunan viljelyyn otettavan maa-alueen viljelyhistoria kannattaa selvittää ennen perunanviljelyn aloittamista. Maltokaariviruksen lisäksi muitakin perunantuholaisia jää multaan vuosikausiksi, esimerkiksi peruna-ankeroislajit ja vaalearengasmätä. Riskejä kannattaa siis ennakoida.

Lue lisää Peruna-alan yhteistyöryhmän sivuilta


Lisätietoa:

ylitarkastaja Toni Valo, p. 050 471 7076, siemenyksikkö
ylitarkastaja Atro Virtanen, p. 040 704 9607, kasvinterveysyksikkö