Maa- ja metsätalousministeriö on päivittänyt asetusta lannoitevalmisteista. Muutokset koskevat ammoniumkarbonaattia sisältäviä lannoitevalmisteita, booria sisältäviä metsälannoitteita, jätevesilietteen käyttöä viljelymaalla sekä teknisiä vaatimuksia eri tuote- ja ainesosaluokilla sekä merkintävaatimuksia. Asetus tulee voimaan 1.8.2025.
Asetus 357/2025 ja sen perustelumuistio löytyvät maa- ja metsätalousministeriön verkkosivuilta: https://mmm.fi/elaimet-kasvit/lannoitevalmisteet
Asetus sisältää seuraavat muutokset ja lisäykset:
- Ammoniumkarbonaatia sisältävien lannoitevalmisteiden käyttö kielletään.
- Metsätuhkalannoitteiden ravinnevaatimuksia on muutettu siten, että ainesosaluokan 8 mukaisten metsätaloudessa käytettävien tuhkien fosforin ja kaliumin yhteenlasketun pitoisuuden on oltava vähintään 2,4 painoprosenttia (aiemmin vaadittiin vähintään 2 % kaliumia ja 0,8 % fosforia).
- Metsälannoitteena käytettävälle tuhkalle on asetettu vaatimukset kalium-, fosfori- ja kosteuspitoisuuden ilmoittamisesta tuoteselosteessa. Lisäksi on ilmoitettava kaliumin vähimmäislevitysmäärä (100 kg/ha). Myös boorin käytöstä on annettava tieto, kuten muiden hivenravinteita sisältävien lannoitevalmisteiden kohdalla.
- Metsälannoitteissa käytettävän boorin määrä on rajoitettu enintään 3 kg:aan hehtaaria kohden. Enintään 4 kg/ha saa levittää, jos boorin puute on todettu maa-, neulas- tai lehtianalyysin perusteella. Booria sisältävien lannoitteiden levittäminen pohjavesialueilla luokissa 1 ja 2 on kielletty.
- Viljelysmaan analysointivaatimuksia on kevennetty: jätevesilietettä sisältäviä lannoitevalmisteita käytettäessä viljelysmaan pH on analysoitava, jos epäillään kohonneita raskasmetallipitoisuuksia, ja aina jos pH on alle 6.
- Viljelysmaan haitallisten aineiden enimmäispitoisuusvaatimus koskee nyt aina käytettäessä jätevesilietettä sisältäviä lannoitevalmisteita, jotka kuuluvat ainesosaluokkaan 10 (aiemmin vaatimus koski vain tuotteita, joissa oli yli 90 % jätevesilietettä).
- Moniravinteisille epäorgaanisille pääravinnelannoitteille on asetettu vaatimus ilmoittaa sekundaaristen pääravinteiden (kalsium, magnesium, natrium ja rikki) pitoisuus, jos se on vähintään 1,0 painoprosenttia. Tämä vaatimus on jo aiemmin koskenut yksiravinteisia epäorgaanisia pääravinnelannoitteita.
- Kalkitusaineille on asetettu vaatimus ilmoittaa fosforipitoisuus, jos se on vähintään 0,3 massaprosenttia.
- Biostimulanteille on asetettu patogeenien enimmäismäärät, kuten muille orgaanista ainesta sisältäville lannoitevalmisteille.
- Ainesosaluokkaan 3 Komposti on lisätty vaihtoehtoiset käsittelylämpötilat ja -ajat, jolloin jälkikompostointia ei vaadita.
- Ainesosaluokan 4 Mädäte vaatimuksia on muutettu siten, että jos materiaali on hygienisoitu välittömästi ennen vastaanottoa, ei uutta hygienisointia vaadita. Lisäksi biokaasupotentiaalin yksikkövirhe on korjattu.
- Ainesosaluokan 8 Tuhkat ja kuonat vaatimuksia on muutettu siten, että myös rajoitetulla hapensaannilla tapahtuvassa kaasutusprosessissa syntyvä tuhka voidaan käyttää. Puhdasta puuta ja puujätettä (luokat A ja B) poltettaessa syntyvän pohjatuhkan orgaanisen hiilen pitoisuus saa olla aiempaa korkeampi.
- Ainesosaluokka 9 Pyrolyysihiili vaatimuksia on selkeytetty.
- Ainesosaluokkaan 11 Teollisuusjäte on lisätty viittaus ympäristönsuojelulakiin (527/2014), jonka mukaan käyttö edellyttää ympäristölupaa.