Tomaatin ruskokurttuvirusta löydetty vihannestuotannon kartoituksessa

5. syyskuuta 2023

Ruokavirasto kartoittaa tänä vuonna tehostetusti tomaatin ruskokurttuvirusta. Kartoituskohteena ovat kasvihuoneviljelmät. Kartoituksessa on löydetty elokuun aikana yksi ruskokurttuviruksen esiintymä Varsinais-Suomessa sijaitsevalta viljelmältä. Virus löydettiin oireettomasta kasvustosta otetusta näytteestä. Ruokavirasto määrää tarvittavat toimenpiteet viruksen hävittämiseksi.

Esiintymispaikan lähellä ei ole muita vihannesviljelmiä. Löydöksellä ei ole yhteyttä muihin viljelmiin tai keväällä tehtyyn löydökseen taimituotannosta. Löydös ei aiheuta leviämisvaaraa muille viljelmille.

Tomaatin ruskokurttuvirus pilaa tomaatin ja paprikan hedelmiä ja voi siten aiheuttaa satotappioita ammattimaisessa vihannestuotannossa. Virus on levinnyt viime vuosina voimakkaasti EU:n alueella. Ruskokurttuvirus on karanteenituhooja, jolle viranomaiset määräävät hävittämistoimenpiteet.

Tomaatin ruskokurttuviruksesta ei ole haittaa kuluttajille syötävissä tomaatin tai paprikan hedelmissä. Myös tomaatin tai paprikan kotitarveviljelyssä voi toisinaan havaita kasveissa virusoireita, kuten kuvioita lehdissä. Kyseessä voi olla tomaatin ruskokurttuvirus tai jokin muu kasvien virus. Kotitarveviljelyssä havaituista oireista ei tarvitse ilmoittaa Ruokavirastolle. Virusoireiset kasvit voi hävittää sekajätteenä.

Viruksen hallintaan ammattimaisessa tuotannossa löytyy ohjeita Ruokaviraston verkkosivuilta.

Lisätietoja:

Jari Poutanen (jari.poutanen@ruokavirasto.fi), Ruokavirasto, p. 040 845 4869