Tutustu perunan kasvintuhoojiin - esittelyssä kuorirokko

7. toukokuuta 2020

Kansainvälisenä kasvinterveysvuonna 2020 Ruokavirasto esittelee perunan karanteeni- ja laatutuhoojia sekä muita merkittäviä perunan tuhoojia. Tautien ja tuholaisten tunteminen auttaa viljelijää tuhoojiin liittyvien ongelmien tunnistamisessa ja ennaltaehkäisyssä.

Kuorirokko (Spongospora subterranea) on melko yleinen sienitauti, joka vioittaa perunan kuorta. Se kuuluu EU-kasvinterveysasetuksessa luetteloituihin laatutuhoojiin. Sertifioidun siemenperunan mukuloissa kuorirokkoa ei saa esiintyä tiettyä raja-arvoa enempää. Kuorirokko on perunan maltokaariviruksen eli mop-top viruksen välittäjä.

Kuoressa syylämäisiä rokkoja, juurissa äkämiä

perunan kuoressa on tummia, syylämäisiä rokkoja.

Kuorirokko ilmenee mukulan pinnalla syylämäisinä rokkoina. (Kuva: Asko Hannukkala) 

Saastunnan alkuvaiheessa perunan pinnalla voi havaita vaaleita turpoamia, jotka taudin edetessä puhkeavat kraatterimaisiksi rokoiksi. Taudin oireet voi helposti sekoittaa perunaruven (Streptomyces sp.) oireisiin, joka aiheuttaa mukuloiden pinnalla samankaltaisia vioituksia.

Kuorirokko voi aiheuttaa oireita myös perunan juurissa, joihin voi kehittyä kasvannaisia eli äkämiä. Äkämät puolestaan voivat heikentää perunan kasvua. Kuorirokko alentaa ruokaperunaksi kelpaavan sadon määrää ja heikentää kuorintaprosessia ja lisää kuorintatappiota.

Kuorirokko ei vaikuta perunan makuun tai ruokakäyttöön.

Leviää siemenperunoiden ja maa-aineksen välityksellä

Kuorirokko leviää pääasiassa tartunnan saaneiden siemenperunoiden tai sieni-itiöitä sisältävän maa-aineksen välityksellä esimerkiksi työkoneissa ja työvälineissä. Maassa se voi pakallisesti levitä myös veden välityksellä. Kuorirokkoitiöt säilyvät maassa lepotilassa useita vuosia.

Kuorirokon haittoja voidaan pienentää hyvällä viljelykierrolla. Haittoja voidaan myös ennaltaehkäistä maanparannuksella vähentämällä pellolla seisovaa vettä ja maan tiivistymistä. Kuorirokko huomioidaan sertifioidun siemenperunatuotannon laatuvaatimuksissa. Sertifioidussa siemenperunassa kuorirokon saastuttamia mukuloita saa EU-säädösten mukaan olla enintään kolme painoprosenttia.

Lue lisää Peruna-alan yhteistyöryhmän sivuilta:

Lisätietoa:

ylitarkastaja Toni Valo, p. 050 471 7076, siemenyksikkö
ylitarkastaja Atro Virtanen, p. 040 704 9607, kasvinterveysyksikkö