Sertifioimatonta perunan siementä markkinoitu viljelijöille

31. lokakuuta 2022

Noin kahdelle prosentille viljelijöistä on viime vuosina markkinoitu sertifioimatonta perunan siementä. Tämä selvisi Ruokaviraston siemenkaupan markkinavalvonnassa. Lisäksi noin viisi prosenttia viljelijöistä on hankkinut ainakin osalle perunaviljelyksiään siemeneksi ruokaperunaa. Tänä vuonna siemenen alkuperäisvalvonta jatkuu ja laajenee myös muihin kasvilajeihin. 

Perunansiemenen alkuperävalvonta oli markkinavalvonnan painopisteenä vuosina 2020 ja 2021. Valvonnassa kartoitettiin, onko viljelijöille siemenlain vastaisesti markkinoitu ja myyty sertifioimatonta perunan siementä. Valvonnassa valvottiin ympäri Suomen 208 ruoka- ja varhaisperunanviljelijän viljelyksiä. Valvottava viljelysala oli yhteensä 1 241 hehtaaria.

Siementen lahjoituskin on markkinointia

Sertifioimattoman siemenen markkinointi on siemenlain vastaista ja siitä voi seurata sanktioita. On myös huomioitava, että myynnin lisäksi siementen lahjoitus ja vaihtaminen luetaan siemenlaissa markkinoinniksi.

Jos viljelijä käyttää sertifioimatonta siemenperunaa, hän ottaa riskin laadun ja tautien suhteen. Perunalla on lukuisia tauteja ja tuholaisia, jotka lähes kaikki voivat levitä saastuneessa mukulassa tai mukana kulkevassa maa-aineksessa.

Lisätietoja: