Uusi omenan tuholainen löytynyt Suomesta – kiinanmarjakääriäinen on koko EU:lle uusi laji

21. toukokuuta 2021

Suomesta on löydetty uusi perhoslaji, kiinanmarjakääriäinen (Grapholita inopinata). Laji on Venäjän itäosissa ja Pohjois-Kiinassa merkittävä omenan tuholainen, ja se kuuluu kasvinterveyslainsäädännön mukaan karanteenituhoojiin. Löydös on Suomen ja tiettävästi koko EU:n ensimmäinen, joten kyseessä on merkittävä havainto. Kiinanmarjakääriäislöydön teki perhosharrastaja feromonipyydyksestä vuonna 2019, Ruokavirastoon se tuli varmennettavaksi toukokuussa 2021.

Vielä ei tiedetä, miten merkittävä kasvintuhooja kiinanmarjakääriäinen on Suomessa, ja miten laajasti sitä täällä esiintyy. Kiinanmarjakääriäinen muistuttaa vioitukseltaan omenakääriäistä. Sen toukat kaivautuvat omenan hedelmiin syöden erityisesti siemeniä.

Aikuinen kiinanmarjakääriäinen on omenakääriäistä pienempi, väriltään ruskeankiiltävä ja noin 1 cm mittainen. Pienikokoisena kiinanmarjakääriäistä on vaikea havaita. Toukkien tekemää vioitusta ei voi silmävaraisesti erottaa omenakääriäisen vioituksesta, eikä aikuista perhosta muista samannäköisistä lajeista, kuten Suomessa yleisestä ruusunmarjakääriäisestä. 

Ruokavirasto ja Suomen Perhostutkijain Seura ry. kartoittavat vuoden 2021 aikana lajin levinneisyyttä Suomessa. Tässä käytetään apuna feromonipyydyksiä. Kartoituksen jälkeen voidaan päättää mahdollisista torjuntatoimenpiteistä. Kartoituksen jälkeen voidaan paremmin arvioida myös sitä, mistä vuonna 2019 löytynyt yksilö oli peräisin. On mahdollista, että laji on levinnyt luontaisesti Venäjän itäosasta länsiosaan ja sitä kautta Suomeen.

Kääriäiset voivat kulkeutua alueelta toiselle myös ihmisen avustamana omenan hedelmien tai taimien mukana. On tärkeää, että Venäjältä ei tuoda hedelmiä tai taimia ilman viranomaisten myöntämää kasvinterveystodistusta. Näin estetään kiinanmarjakääriäisen ja monien muiden karanteenituhoojien leviämistä. Omenapuiden tuonti EU:n ulkopuolelta on kokonaan kielletty.

Lisätietoa:

  • Kiinanmarjakääriäisestä Ruokaviraston verkkosivuilla
  • Kiinanmarjakääriäisen biologia ja löydös Suomessa: Jaakko Kullberg / Suomen Perhostutkijain Seura ry., puh. 050 328 8886, jaakko.kullberg@sitowise.com
  • Tarkastukset: Paula Lilja / Ruokavirasto, puh. 050 430 3871, paula.lilja@ruokavirasto.fi