Varo myrkkykeisoa

27. kesäkuuta 2024

Ruokavirasto haluaa muistuttaa myrkkykeison (Cicuta virosa) vaarallisuudesta. Mikäli hyödynnät luonnonkasveja elintarvikkeena, esim. yrtteinä, taikka kasvatat niitä puutarhassasi, ole aina varma mitä lajeja käytät hyödyksi. Esimerkiksi väinönputkea hyödynnetään vihanneksena, joten ole tarkkana että kasvattamasi kasvi on nimenomaan väinönputkea.

Myrkkykeiso on tappavan myrkyllinen kasvi, jota tavataan kosteilla paikoilla kautta Suomen. Se on harvinainen Pohjois-Lapissa.

Myrkkykeiso on monivuotinen sarjakukkaiskasvi. Sen valkoinen kukinto voi olla heikosti punertava. Lehdykät ovat sahalaitaiset. Juurakko on lieriömäinen–mukulamainen, pysty, lyhyt, paksu ja lokeroinen. Katso tarkemmin tuntomerkeistä ja lisää tietoa myrkkykeisosta Luontoportista:

https://luontoportti.com/t/228/myrkkykeiso

myrkkykeiso.jpg

Myrkkykeiso. Kuva: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen

Väinönputken ja myrkkykeison siemenet

Myrkkykeison siemen verrattuna väinönputken siemeneen. Myrkkykeisolla on pallomainen, kahteen puoliskoon lohkoutuva lohkohedelmä. Kuvassa väinönputkella mukana kuorellinen siemen ja kuoriutuneita siemeniä. Väinönputken siemen on huomattavasti myrkkykeison siementä suurempi.