THL ja Ruokavirasto varoittivat jo aiemmin alkukesästä multa- ja kompostituotteisiin liittyvästä legionellariskistä. Tartuntatapauksia ilmenee edelleen, ja puutarhassa käytettävien multatuotteiden epäillään olevan niiden lähde. Osa potilaista on sairastunut tehohoitoa vaativaan vakavaan keuhkokuumeeseen eli legionelloosiin.
Ruokavirasto suosittelee käsittelemään multaa varovaisesti
Käsittele erityisen varovaisesti erilaisia kasvualustoja ja orgaanista ainesta sisältäviä maanparannusaineita kuten puutarha- ja kukkamultia. Legionellariski on sekä pakatuissa että pakkaamattomissa tuotteissa. Myös kotikompostin käsittelyssä kehotetaan varovaisuuteen. Legionellabakteereja on luonnostaankin maaperässä, eikä niiden sallitusta pitoisuudesta multatuotteissa ole tarkemmin säädetty lailla. Omilla toimilla voidaan pienentää sairastumisen riskiä.
Legionellariski mullan kanssa työskennellessä on hyvin pieni
Suomessa on kevään ja alkukesän aikana sairastunut legionelloosiin useita 50-80-vuotiaita aiemmin terveitä henkilöä, jotka ovat olleet tekemisissä mullan kanssa. Sairastuneista yli puolet on vaatinut tehohoitoa, ja muutama on menehtynyt. Keväisin kasvualustojen ja orgaanista ainesta sisältävien maanparannusaineiden käsittely kotipuutarhoissa on hyvin yleistä. Vaikka riski vakavalle sairastumiselle altistuttaessa on hyvin pieni, on kaikkien hyvä noudattaa multa- ja kompostituotteiden käsittelyssä varovaisuutta.
Miten vähennät altistumisriskiä?
Pakatun ja irtomullan sekä kotikompostin turvallisessa käsittelyssä ja levityksessä on huomioitava seuraavat asiat:
- Vältä pölyä
- Avaa multapussit kasvot poispäin suuaukosta.
- Kostuta kuivaa multaa tai kompostia kevyesti ennen käsittelyä.
- Vältä painepesurin ja voimakkaan vesisuihkun käyttöä mullan kostutuksessa, jotta legionellabakteerit eivät leviä ilmaan.
- Käytä hengityksensuojainta
- Jos pölyä ei voida välttää, käytä hengityksensuojainta (mielellään FFP3-luokan suojain).
- Suojaa iho
- Peitä haavat ja rikkoutunut iho ennen käsittelyä.
- Käytä suojakäsineitä ja pese kädet huolellisesti käsittelyn jälkeen.
- Älä koske kasvoihin likaisilla käsillä.
- Säilytä oikein
- Säilytä multapussit viileässä ja suojassa auringonpaisteelta. Säilytys auringonpaisteessa voi edistää legionellan kasvua.
Valmistajia ja myyntipaikkoja on ohjeistettu huolehtimaan siitä, että multatuotteiden turvallisesta käytöstä annetaan käyttäjille selkeää ja ajankohtaista tietoa.
Lisätiedot
Merja Torniainen (paikalla 19.6. asti ja 21.7. alkaen)
Erityisasiantuntija
Ruokavirasto
p. 029 520 5077
lannoitevalvonta@ruokavirasto.fi
Tarja Alainen
Ylitarkastaja
Ruokavirasto
p. 029 520 4114
lannoitevalvonta@ruokavirasto.fi
Leif Lakoma (legionellalta suojautuminen)
Ylilääkäri
THL
p. 029 524 7898
etunimi.sukunimi@thl.fi
Lisää aiheesta
Turvalliset työtavat tarpeen legionellabakteerilta suojautumiseen (Ruokavirasto)
Kotipuutarhuri, oikeilla työtavoilla vältät legionelloosin (Ruokavirasto)