Bakteeritautia sinitiaisissa

4. kesäkuuta 2020

Sinitiaisten sairastumisista ja kuolemista tuli Ruokavirastoon joitakin havaintoja huhtikuun lopulla ja toukokuun alussa. Turun Ruissalosta saatiin useita sinitiaisia näytteeksi, ja kahdessa yksilössä todettiin keuhkoissa Suttonella ornithocola -bakteerin tartunta. Keuhkoissa näillä yksilöillä todettiin kudostutkimuksessa pesäkkeinen keuhkotulehdus. Edellisen kerran tätä bakteeria todettiin Suomessa keväällä 2017, jolloin se aiheutti taudinpurkauksia sinitiaisten lisäksi myös kuusitiaisissa. Aiemmin tänä keväänä saatiin Saksasta uutisia sinitiaisten joukkokuolemista, joissa jopa tuhansien lintujen pelättiin menehtyneen. Tutkimuksissa linnuista oli todettu S. ornithocola -bakteeria.

S. ornithocola kuvattiin uutena bakteerilajina sinitiaisista vuonna 2005 Iso-Britanniassa. Siellä se on yhdistetty sinitiaisten joukkokuolemiin, ja tapauksia on todettu myös kuusitiaisissa ja pyrstötiaisissa. Yhteistä Iso-Britannian, Suomen ja Saksan tiaiskuolemille on ollut kausiluontoisuus: tapauksia on ilmennyt keväällä maalis-toukokuun aikana. Sairastuneilla sinitiaisilla havaitaan muun muassa höyhenten pörhistämistä, apaattisuutta tai hengen haukkomiselta näyttävää nokan availua. Suttonella-tartuntaa ei kuitenkaan voi varmasti tunnistaa oireista, vaan diagnoosi vaatii linnun tutkimisen.

Ruokaviraston tietoon ei ole tullut suuria määriä sinitiaiskuolemia tänä keväänä. Näyttää siltä, että Suomessa on säästytty Saksan kaltaisilta laajalle levinneiltä sinitiaisten joukkokuolemilta.

Lisätietoja:
Erikoistutkija Marja Isomursu, p. 040 512 1248
etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi

kuva: Tarja Vänskä