Kaniinien virustautia pääkaupunkiseudulla - Ruokavirasto ei enää tutki citykaneja taudin varalta

18. kesäkuuta 2019

Viime viikkoina on eri puolilla pääkaupunkiseutua kuollut citykaneja sairauteen, jonka aiheuttajaksi on Ruokaviraston laboratoriotutkimuksissa paljastunut kaniinin kalikivirus eli RHD-virus (Rabbit hemorrhagic disease).

Koska kaniinien taudinpurkauksen aiheuttaja on selvillä, Ruokavirasto ei tällä erää tarvitse epidemia-alueelta villikaniininäytteitä tutkittavaksi RHD-viruksen varalta. Taudin esiintymisen seuraamiseksi pyydämme kuitenkin kansalaisilta havaintoja kuolleista kaniineista Ilmoita havaintosi -lomakkeella

Osa RHD-viruskannoista tarttuu myös muihin jäniseläimiin, ja siksi toivomme tutkittavaksi pääkaupunkiseudulta kuolleita metsäjäniksiä ja rusakoita.

Tauti todettiin ensimmäisen kerran pääkaupunkiseudulla citykaneissa keväällä 2016. Vuosina 2017 ja 2018 ei ole villikaniineissa havaittu tautitapauksia. Sen sijaan kesykaniineissa tautia on tavattu yksittäistapauksina eri puolilla maata.

RHD on hyvin ympäristössä säilyvän kalikiviruksen aiheuttama, herkästi leviävä kaniinien usein kuolemaan johtava sairaus. Suomessa on saatavilla rokote lemmikkikaniineille, jonka käyttämistä suositellaan. Virus ei tartu ihmisiin, koiriin tai kissoihin.

Lisätietoa RHD-sairaudesta

Lisätietoja:
tutkimusprofessori Antti Oksanen
044 561 6491, villi- ja vesieläinpatologian jaosto