4. marraskuuta 2020

Korkeapatogeenista lintuinfluenssaa todettu Euroopassa

Viimeaikoina on todettu useita tapauksia korkeapatogeenista H5-tyypin lintuinfluenssaa (HPAI H5) luonnonvaraisissa linnuissa Pohjois-Saksassa ja Alankomaissa. Suurin osa tapauksista on ollut H5N8-virustyyppiä, mutta myös H5N1 ja H5N5 -tyypin viruksia on tavattu.

Lisäksi Alankomaissa ja Iso-Britanniassa on todettu korkeapatogeenista H5N8-tyypin lintuinfluenssaa siipikarjatilalla.

Nyt todetut H5N8-tyypin lintuinfluenssavirukset ovat olleet samankaltaisia vuosina 2016-2017 todettujen virusten kanssa.

Vaikka tartuntaa ei ole tänä vuonna todettu Suomessa, on tartunnan leviäminen Suomeen luonnonvaraisten lintujen mukana mahdollista. Lintuinfluenssan leviämistä omaan lintujen pitopaikkaan voi ehkäistä huolehtimalla mm. siitä, että linnut eivät pääse tekemisiin luonnonvaraisten lintujen kanssa, lintujen rehut ja juomavesi on suojattu luonnonvaraisilta linnuilta ja lintujen pitopaikkaan kuljettaessa vaihdetaan suojavaatteet ja jalkineet sekä pestään kädet. Mikäli linnuilla havaitaan sairauden oireita, jotka voivat viitata lintuinfluenssaan, tulee oireista ilmoittaa kunnaneläinlääkärille. Poikkeava kuolleisuus tai veden ja rehun kulutuksen tai munantuotannon pieneneminen voivat olla merkkejä lintuinfluenssatartunnasta pitopaikassa.

Lintuharrastajien havainnot lisääntyneestä luonnonvaraisten vesilintujen kuolleisuudesta ovat tärkeitä taudin seurannassa. Luonnonvaraisten lintujen joukkosairastumisista tai -kuolemista tulee ilmoittaa heti kunnaneläinlääkärille.