Mursun tutkimukset valmistuneet

9. marraskuuta 2022

Heinäkuun loppupuolella Ruokavirastoon tutkittavaksi toimitetun mursun tutkimukset ovat valmistuneet. Mursun todennäköinen kuolinsyy oli nääntymisen, heikon yleiskunnon ja stressin laukaisema sydämen rytmihäiriöperäinen äkillinen toiminnanvajaus ja siitä seurannut sydänpysähdys. Mursun elimissä todettiin lisäksi ikääntymiseen liittyviä, merkitykseltään vähäisiä muutoksia. Mursun heikko yleiskunto oli myös voinut altistaa sitä erilaisille tulehduksille ja mahahaavoille.

Mursun perimästä määritetty mitokondrio-DNA vastaa odotusta mursun alkuperäalueesta Euroopan arktisilla alueilla. Mursun lisääntymisalueita on Huippuvuorilla, niistä itään Frans Joosefin maalla sekä Venäjällä Petshoranmeren rannikoilla, mutta näitä osapopulaatiota DNA-tuntomerkki ei erottele. Määritys tehtiin Luonnontieteellisessä keskusmuseossa (Luomus). Mursun konservointi etenee, ja se lienee yleisön nähtävillä syksyllä 2023. Luomuksella toivotaan, että mursun esillepano lisää kiinnostusta mursuja ja arktisia alueita kohtaan.

Lisätietoja:

Tutkimusprofessori Antti Oksanen, Ruokavirasto, p. +358 295 204 792
sähköposti: antti.oksanen@ruokavirasto.fi

Yli-intendentti Risto Väinölä, Luonnontieteellinen keskusmuseo, p. +358 294 128 890
sähköposti: risto.vainola@helsinki.fi

Ruokaviraston lopullisen tutkimustodistuksen sisältö kokonaisuudessaan:

Näytetiedot:

Eläinlaji: mursu
Näytemateriaali: kokonainen eläin
Ikäluokka: aikuinen eläin
Sukupuoli: naaras
Paino: 597 kg
Löytöpäivä: 19.7.2022
Löytöpaikka: Kotka
Esitiedot: Löytyi heikkokuntoisena, kuoli kuljetuksen aikana nukutettuna.

Lausunto:

Mursun todennäköinen kuolinsyy oli nääntymisen, heikon yleiskunnon ja stressin laukaisema sydämen rytmihäiriöperäinen äkillinen toiminnanvajaus ja siitä seurannut sydänpysähdys. Anestesiaan käytettyjen lääkeaineiden mahdollista vaikutusta sydämen toiminnanvajauksen kehittymiseen ei voida aukottomasti todistaa tai poissulkea tutkimuksen perusteella. Elimissä todettiin lisäksi ikääntymiseen liittyviä, merkitykseltään vähäisiä muutoksia (hyvänlaatuisia kasvaimia, elinten lievää rappeumaa ja sidekudoksen lisääntymistä). Heikko yleiskunto oli myös voinut altistaa tulehduksille ja mahahaavoille.

Mursu oli hyvin laiha, selkäranka ja lantion luut erottuivat selvinä nahan alta. Rasvavarastot olivat kuluneet. Nahanalainen traanikerros oli vain 0,5-1 cm paksu. Sisäelinten ympärillä tai suoliliepeessä ei ollut lainkaan rasvaa. Luuydin oli punertava, näkyvää rasvakudosta ei todettu. Kulmahampaat (syöksyhampaat) olivat n. 47 cm pitkät. Poskihampaisto oli normaali. Nahassa selän ja kylkien alueella oli runsaasti uurteisia naarmuja. Takaselän nahassa oli vanha haavauma (n. 3 x 4 cm), oikeassa takaräpylässä oli varvasvälinahassa vanha reikämäinen haava ja vasemman eturäpylän reunassa oli n. 2 cm pitkä rupinen haava. Nahassa todettiin ulkoloisia (täitä).

Oikealla ohimolla nahan alla, lihasten keskellä oli kiinteä monilohkoinen massa, kooltaan n. 2,5 x 1,5 x 1,5 cm. Sieraimista oli valunut kohtalaisesti veristä nestettä. Henkitorvessa oli vähän veristä nestettä, ja keuhkoputkissa oli vähän vaaleaa vaahtoa. Keuhkot olivat kauttaaltaan syvän tummanpunertavat, hyvin raskaat ja verekkäät. Sydän oli kooltaan ja rakenteeltaan normaali. Sydänläpissä ei todettu muutoksia. Vasemmassa kilpirauhasessa todettiin pesäkemäinen kiinteä muutos (n. 2 cm), muuten kilpirauhaset olivat normaalit. Maksan palleapinnan kapselissa oli muutamia sidekudoksisia arpialueita. Maksan yhden lohkon reunassa oli monilokeroinen, kiinteä muodostelma, kooltaan n. 10 cm, jonka viillospinnassa oli runsaasti onteloita (halkaisija 5-10 mm).

Virtsarakossa oli niukasti sameaa punaruskeaa virtsaa. Virtsarakon limakalvo oli kauttaaltaan kirjava, verekäs ja samea. Kohtu ja munasarjat olivat normaalit. Toisessa munasarjassa todettiin valkoarpi (corpus albicans), joka on keltarauhasen jäänne. Mahalaukussa ei ollut ruokasisältöä, vaan ainoastaan niukasti tummanpunaruskeaa verensekaista nestettä. Mahalaukun limakalvolla todettiin useita pieniä (10-15 mm) verenpurkauman kaltaisia epätarkkarajaisia alueita. Mahalaukussa oli yksittäinen pieni loismato (Pseudoterranova decipiens). Suolisto oli lähes tyhjä, ohutsuolessa oli vain paikoin niukasti kellertävää nestesisältöä ja paksusuolessa oli niukasti tummanvihreää löysää sisältöä. Munuaisissa, lisämunuaisissa, pernassa, haimassa tai aivoissa ei todettu erityisiä löydöksiä, ei myöskään luustossa, nivelissä tai lihaksissa.

Histologinen tutkimus:

Virtsarakko: Kohtalainen akuutti märkäinen tulehdus (kystiitti), turvotus limakalvon alla. Mahalaukku: Kohtalainen akuutti haavainen tulehdus (gastriitti). Keuhkot: Voimakas verentungos, nestepöhöä. Maksa: Voimakas verentungos, muutoksen kohdalla paikallisesti sidekudos ja sappitiehyeet lisääntyneet, imu- ja verisuonet laajentuneet. Munuaiset: Lieviä rappeumamuutoksia. Haima, sydänlihas: Lievää sidekudoksen
lisääntymistä välikudoksessa (fibroosia). Lisäkilpirauhasessa hyvänlaatuinen adenooma. Nahanalaiskudos: Hyvänlaatuinen fibrolipooma. Silmät: Oikeassa silmässä kohtalainen krooninen sisäosien tulehdus (uveiitti ja choroidiitti), lievä verkkokalvotulehdus (retiniitti). Perna, imusolmukkeet, lisämunuaiset, aortta, sydänläppä, ruokatorvi, ohutsuoli, paksusuoli, kohtu, luustolihas, aivot, aivolisäke, selkäydin (alkuosa): Ei spesifisiä muutoksia.

Bakteriologinen tutkimus:

Virtsassa ja osassa sisäelimiä kolibakteeri (Escherichia coli), uropatogeeninen tyyppi. Tutkimukset brusella-, kampylo-, salmonella-, yersinia- ja leptospirabakteerien varalta olivat kielteisiä.

Parasitologinen tutkimus:

Trikinellaloisia (Trichinella spp.) ei todettu. Ulosteen tutkimuksessa ei todettu loisten munia. Toksoplasmaa ei todettu.

Virologinen tutkimus:

Influenssa-A-viruksia ei todettu. SARS-CoV-2-virusta ei todettu.

Diagnoosit:

Nääntyminen
Kuivuminen (dehydraatio)
Sydämen toiminnanvajaus, äkillinen
Virtsarakontulehdus (kystiitti), aiheuttaja kolibakteeri (Escherichia coli)
Mahahaavoja
Täitartunta (mursutäi, Antarctophthirus trichechi)
Lisäkilpirauhasen hyvänlaatuinen kasvain (adenooma)
Hyvänlaatuinen rasvakudoskasvain (fibrolipooma)
Silmän suonikalvoston tulehdus (uveiitti)