Ruokaviraston virologian laboratoriot analysoivat koronavirusnäytteitä

11. toukokuuta 2020

Koronaviruksen epidemian hallinnassa on riittävä näytteiden testaus tärkeää. Ruokavirasto sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ovat käynnistäneet yhteistyössä koronaviruksen COVID-19 (SARS-CoV-2) -analytiikan. Yhteistyö koskee pelkästään koronavirusnäytteiden analysointia. Ruokavirasto ei itse ota potilasnäytteitä eikä ole yhteydessä testattaviin.

Ruokaviraston virologian laboratoriot on otettu koronavirusanalytiikan käyttöön. Alkuvaiheessa laboratoriot pyrkivät analysoimaan noin 100 näytettä päivässä. 

”Virusanalytiikka on normaalia Ruokaviraston virologian yksikön perustyötä. Nyt olemme tehneet alkuvalmistelut ja valjastaneet virologian yksikön huipputason laboratoriot koronavirusanalytiikkaan tukemaan terveydenhuoltoa”, sanoo ylijohtaja Janne Nieminen Ruokavirastosta.

Ruokaviraston virologian laboratoriolla on aluehallintoviraston (AVI) lupa COVID-19-testaukselle sairaanhoitoyksiköiden lähettämistä näytteistä. Testaus tehdään yhteistyössä THL:n kanssa, eikä Ruokavirasto anna ulkopuoliseille tietoa näistä testaustuloksista. Toiminnassa on huolehdittu, ettei Ruokaviraston asiakkaiden tai henkilökunnan terveys vaarannu.

”Virologian laboratorion väelle suojautuminen on arkipäivää. Olemme laboratoriossamme tottuneet käsittelemään tarttuvien tautien näytelähetyksiä. Esimerkiksi zoonoottiset eli ihmisten ja eläinten välillä tarttuvat taudit edellyttävät tarkkuutta suojautumisessa”, sanoo virologian yksikönjohtaja Tuija Gadd.

Koronavirusnäytteiden analyysit eivät vaaranna muita tärkeitä Ruokaviraston virologisia tutkimuksia, kuten helposti leviävien eläintautien varalta tehtäviä tutkimuksia.

Lisätietoja:
ylijohtaja Janne Nieminen
p. 050 463 9586

virologian yksikönjohtaja Tuija Gadd
p. 050 357 0328

sähköposti etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi