Finelin päivitystyöhön liittyvän Ruokaviraston julkaisusarjan toinen raportti sisältää uusia tuloksia lihan koostumuksesta. Fineli on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämä elintarvikkeiden kansallinen koostumustietopankki, jonne Ruokaviraston kemian laboratorio tuottaa vuosittain satoja analysoituja tuloksia.
Finelin sisältämän tiedon ajantasaisuutta seurataan, koska elintarvikkeiden ravintosisällössä tapahtuu vaihtelua. Ravintosisältöön vaikuttavat mm. muutokset maaperässä, eläinten ruokinnassa, raaka-aineiden käsittelytavoissa, elintarvikkeiden valmistusmenetelmissä ja resepteissä. Lisäksi markkinoille tulee jatkuvasti uusia tuotteita ja toisia tuotteita poistuu.
Myös monet ravitsemusalan toimijat hyötyvät Finelin sisältämästä tiedosta. Teollisuus käyttää Finelin tietoja pakkausten ravintosisältöjen laatimisessa, ravitsemusneuvonta ja joukkoruokailun suunnittelu pohjaavat Finelin tietoihin, ja lisäksi sitä hyödynnetään tutkimuksessa, opetuksessa ja erilaisissa terveyssovelluksissa. Tiedot ovat avoimesti kaikkien saatavilla osoitteessa www.fineli.fi.
Fineli-tietopankin päivittämistarpeita arvioidaan Finelin seurantaryhmässä, jonka jäseniä ovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Ruokavirasto, Maa- ja metsätalousministeriö (MMM), Sosiaali- ja terveysministeriö (STM), Helsingin yliopisto (HY), Tullilaboratorio, Elintarviketeollisuusliitto (ETL), Päivittäistavarakauppa ry. (PTY), Luonnonvarakeskus (LUKE) ja Valtion ravitsemusneuvottelukunta (VRN).
Rasvan ja proteiinin suhteessa sekä alkuaineiden pitoisuuksissa muutoksia
Työn tavoitteena oli päivittää lihojen ja lihatuotteiden vanhentuneet ja puuttuvat tiedot. Finelin aikaisempiin tuloksiin verrattuna monen tutkitun lihan proteiinipitoisuus oli lisääntynyt ja rasvan määrä vähentynyt. Rasvahappotulokset tarkentuivat, sillä aikaisemmat tiedot olivat osittain puutteellisia.
Rautapitoisuus oli hiukan laskenut useimmissa lihoissa. Eniten rautaa löydettiin hirven-, poron- ja naudanlihasta. Seleenin määrä oli selvästi aikaisempaa suurempi lähes kaikissa lihoissa. Pieniä määriä kadmiumia löydettiin poron- ja hirvenlihasta sekä kalkkunaleikkeleistä, mutta määrät olivat selvästi alle sallittujen enimmäismäärien ((EU) 2023/915).
Lisätietoja:
Helena Pastell, helena.pastell@ruokavirasto.fi. Puh. 050 375 0968