Ajankohtaista viljasadon laadusta 2025

13. lokakuuta 2025

Sadon 2025 hehtolitrapainot nousivat viime vuodesta ja korkeita DON-hometoksiinipitoisuuksia on mitattu vähemmän. Tiedot viljasadon laadusta vuonna 2025 ovat tässä vaiheessa vielä ennakkotietoja. Viljaseurannan keskiarvotiedot perustuvat noin 500 tutkittuun näytteeseen. Laatutiedot tarkentuvat vielä tulevien viikkojen aikana, kun näytteitä ja tuloksia saadaan lisää. Viljasadon laatuseurannan otokseen kuuluvien viljelijöiden toivotaan edelleen lähettävän näytteitä.

Kaurassa vähemmän DON-hometoksiinia

Kauran keskimääräinen hehtolitrapaino on tähän mennessä tutkituissa näytteissä 55,8 kiloa, joka on noin kilon vuotta 2024 korkeampi. Rehukäyttöä kuvaavan vähintään 52 kilon hehtolitrapainon tavoitteen täyttää noin 90 prosenttia näytteistä. Elintarvikekäyttöä kuvaavan mittarin, eli vähintään 58 kilon hehtolitrapainon täyttää noin 20 prosenttia näytteistä. Kauran jyväkoko on myös parempi kuin pidemmän ajan keskiarvo, kun pienten jyvien määrä on tutkituissa näytteissä keskimäärin 5,0 prosenttia.

DON (deoksinivalenoli)–hometoksiineja on tutkituissa kauranäytteissä tänä vuonna selvästi viime vuotta vähemmän. Tutkituista näytteistä noin 5 prosenttia ylittää pika-analyysillä mitattuna DON raja-arvon 1750 µg/kg, joka on elintarvikekauralle EU-lainsäädännössä asetettu raja-arvo, kun viime vuonna noin viidennes tutkituista näytteistä ylitti elintarvikekauran raja-arvon. Lisää näytteitä tarvitaan tarkemman tilannekuvan muodostamiseksi eri alueilta.

Kauralla satoarvion mediaani on laatuseurantaan tähän mennessä kirjattujen näytteiden osalta 4 000 kiloa hehtaarilta, kun vastaava arvio viime vuonna oli 3 500 kiloa hehtaarilta.

Vehnän proteiinipitoisuus matala

Keskimääräinen hehtolitrapaino on 79,5 kiloa sekä kevät- että syysvehnällä, mikä on pidemmän ajan keskiarvoa matalampi. Syysvehnän sakoluvut ovat korkeita, kaikissa tutkituista syysvehnänäytteistä sakoluku on yli 220 sekuntia, kun kevätvehnänäytteistä noin neljännes on sakoluvultaan alle 220. Kevätvehnän keskimääräinen sakoluku on 264 ja syysvehnän 370 sekuntia. Vehnän keskimääräiset proteiinipitoisuudet ovat selvästi pidemmän ajan keskiarvoa matalampia proteiinipitoisuuden ollessa kevätvehnällä 12,8 prosenttia ja syyvehnällä 10,6 prosenttia.

Tutkituista kevätvehnänäytteistä noin 40 prosenttia on proteiinipitoisuudeltaan vähintään 12,5 prosenttia, sakoluvultaan vähintään 180 sekuntia ja hehtolitrapainoltaan vähintään 78 kiloa. Jos proteiinipitoisuuden tavoitetta lasketaan 11,0 prosenttiin, niin noin 60 prosenttia näytteistä täyttää tavoitteet.

Tänä vuonna myös kevätvehnänäytteissä on viime vuotta harvemmin mitattu DON-hometoksiinipitoisuuksia. Elintarvikevehnälle EU-lainsäädännössä asetettu raja-arvo DON:lle on 1 000 µg/kg. Raja-arvo on ylittynyt noin 10 prosentissa tutkittuja näytteitä, mutta tarkempi osuus ylityksistä tiedetään, kun on tutkittu enemmän näytteitä.

Rukiin keskimääräinen sakoluku on 311 sekuntia ja hehtolitrapaino 75,9 kiloa.

Ohran hehtolitrapaino on korkea

Ohran keskimääräinen hehtolitrapaino on 66,1 kiloa, joka on yli kaksi kiloa vuotta 2024 korkeampi. Rehukäyttöä kuvaavan vähintään 64 kilon hehtolitrapainon laadun täyttää noin 75 prosenttia tutkituista näytteistä, kun viime vuonna vain puolet näytteistä täytti oheisen hehtopainon laatutavoitteen. Ohran keskimääräinen proteiinipitoisuus on 11,4 ja tärkkelyspitoisuus 59,7 prosenttia. Ohran jyväkoko on viime vuoden tasolla, kun pieniä jyviä alle 2,2 mm seulan on keskimäärin 6,9 prosenttia.

Näytepyynnön saaneiden viljelijöiden toivotaan edelleen lähettävän viljanäytteitä Ruokavirastoon

Ruokaviraston toteuttama viljasadon laatu- ja turvallisuusseuranta on otostutkimus, jossa on edustettuna koko Suomi, eri tuotantosuunnat ja eri kokoisia maatiloja. Otoksen noin 1000 maatilalle on lähetetty näytepyyntökirje heinäkuussa. Näytepyynnön saaneiden viljelijöiden toivotaan edelleen lähettävän näytteitä Ruokavirastoon. Tietoa tarvitaan edelleen kaikilta viljelyalueita ja myös myöhäisemmistä puinneista. Omien viljanäytteiden laatumääritysten tulokset saa postitse kotiin.

Ota nyt syksyllä viljan avoin tieto seurantaan. Ruokaviraston Avoin tieto -sivusto päivittyy joka päivä, kun uusia viljan laadun tuloksia on saatavilla.