Kylvösiementen keskimääräiset itävyystulokset ovat valmistuneet tarkastuskaudelta 2024–2025 Ruokaviraston siemenlaboratoriossa. Laboratoriossa tutkittiin reilu 6 000 siemennäytettä. Kyseessä oli jo toinen peräkkäinen kausi, jolloin näytteiden itämislaatua heikensivät homeet. Kaikilla kevätlajeilla keskimääräinen itävyys oli kuitenkin edellistä kautta hiukan parempi. Siemensertifiointia varten tarkastettujen kevätviljojen keskimääräiset itävyydet olivat vähintään 90 %. Tarkastuskausi alkaa aina 1. heinäkuuta ja päättyy 30. kesäkuuta seuraavana vuonna.
Herneen itävyys osoittaa nousevaa trendiä
Kylvösiemenen sertifiointia varten tarkastettujen peitattujen ohrien ja kaurojen keskimääräiset itävyydet olivat 93 % ja 94,2 %, kevätvehnien 94 %. Vastaavat luvut peittaamattomille ohrille ja kauroille olivat 92,1 % ja 93,5 %, kevätvehnille 90,7 %. Päättynyt kausi oli jo toinen, missä itävyysvioituksia hallitsivat homeet. Punainen home peittaamattomien viljojen idätyspapereissa oli tavallinen näky.
Kevätviljojen keskimääräiset itävyydet ovat hiukan edellistä kautta parempia lukuun ottamatta peittaamattomia kevätvehnänäytteitä. Kaurojen keskimääräinen itävyys ei juurikaan eroa pitkän ajan keskimääräisistä itävyyksistä. Ohralla ei ylletty aivan huippulaatuun. Viljoilla näytteiden välinen hajonta oli edellistä kautta pienempi eli todella heikkolaatuisia näytteitä tuli tarkastukseen vähemmän. Itävyysvaatimusten täyttävien näytteiden osuus oli viime kautta parempi.
Hernenäytteiden keskimääräinen itävyys oli 87,9 % ja härkäpavun 80,9 %. Herneellä keskimääräinen itävyys on toiseksi paras viimeiseen 12 kauteen, härkäpavulla aallonpohja on ainakin toistaiseksi ohitettu. Herneellä havaittiin jonkin verran Mn-puutokseen sopivia itävyysvioituksia. Härkäpavun itävyyttä laskee tavanomaisten itävyysvioitusten (mekaaninen vioitus ja home) lisäksi härkäpapupiilokas. Heinistä timotein keskimääräinen itävyys oli 92,8 % ja nurminatojen 90,8 %. Rypsien keskimääräinen itävyys oli 88,6 %. Timotein ja nurminadan laatu oli lähellä parhaimpia kausia.
Kuva. Sertifiointia varten tarkastettujen hernenäytteiden keskimääräinen itävyys tarkastuskausittain. Kuvasta on havaittavissa hienoinen nouseva trendi keskimääräisissä itävyyksissä. (Lähde: Ruokaviraston tutkimus- ja valvontatietopalvelu, Siementen laatu).
Tilaustutkimusnäytteitä ovat siemenpakkaamojen raakaeränäytteet ja viljelijöiden TOS-näytteet. Tilaustutkimuksena idätettyjen peitattujen kaurojen keskimääräinen itävyys oli 90,9, %, ohrien 89,6 % ja kevätvehnien 90,9 %. Vastaavat arvot peittaamattomille näytteille olivat 86,6 %, 88,1 % ja 85,6 %. Kauralla ja kevätvehnällä tulokset olivat edellistä kautta alhaisempia. Tilaustutkimusherneiden keskimääräinen itävyys oli 86,3 %.
Ajantasaiset itävyystulokset Ruokaviraston tutkimus- ja valvontatietopalvelussa: Siementen laatu.
Lisätietoja:
Jaana Laurila, jaana.laurila@ruokavirasto.fi