Vertailulaboratoriot

Ajankohtaista

 • 13. kesäkuuta 2024

  Vertailulaboratorion uutiskirje 2/2024

  Vertailulaboratorion uutiskirje 2/2024 on ilmestynyt. Uutiskirjeessä tiedotetaan laboratoriomenetelmiin, näytteenottoon ja valvontaa liittyvistä ajankohtaisista asioista ja välitetään tietoa EU:n…

  Vertailulaboratorion uutiskirje 2/2024
 • 11. maaliskuuta 2024

  Trikiinitutkimuskurssi 23.-24.4.2024

  Ruokavirasto järjestää trikiinitutkimuskurssin 23.-24.4.2024. Kurssi pidetään Oulussa, eläinterveystutkimuksen yksikössä, Elektroniikkatie 5, 90590 Oulu. Kurssi järjestetään, jos ainakin viisi…

  Trikiinitutkimuskurssi 23.-24.4.2024
 • 8. maaliskuuta 2024

  Vertailulaboratorion uutiskirje 1/2024

  Vertailulaboratorion uutiskirje 1/2024 on ilmestynyt. Uutiskirjeessä tiedotetaan laboratoriomenetelmiin, näytteenottoon ja valvontaa liittyvistä ajankohtaisista asioista ja välitetään tietoa EU:n…

  Vertailulaboratorion uutiskirje 1/2024
Lisää uutisia

Mikä vertailulaboratorio?

Ruokaviraston laboratorioilla on 45 eri analytiikan tai diagnostiikan osa-alueella kansallisen vertailulaboratorion tehtävä.

Kansallisen vertailulaboratorion tehtävänä on:

 • Tehdä yhteistyötä EU:n vertailulaboratorioiden kanssa ja osallistua niiden järjestämiin vertailunäytetutkimuksiin ja koulutukseen.
 • Ohjata ja neuvoa viralliseen valvontaan hyväksyttyjä laboratorioita niiden käyttämien laboratoriomenetelmien yhdenmukaistamiseksi ja parantamiseksi.
 • Järjestää tarvittaessa vertailunäytetutkimuksia hyväksytyille laboratorioille.
 • Seurata miten hyväksytyt laboratoriot menestyvät vertailunäytetutkimuksissa.
 • Osallistua Suomen elintarvikeketjun monivuotisen kansallinen valvontasuunnitelman (VASU) ja muiden kansallisten valvonta- ja seurantaohjelmien toteuttamiseen ja suunnitteluun.
 • Avustaa viranomaisia ruokamyrkytysten, eläimistä ihmisiin tarttuvien tautiepidemioiden sekä eläin- ja kasvitautiepidemioiden selvittämisessä, erityisesti patogeenien varmennus- ja tunnistustutkimuksissa sekä epidemiologisissa tutkimuksissa.
 • Avustaa viranomaisia säädöstenvastaisten tuote-erien tunnistuksessa.


Vertailulaboratoriotoiminnalla varmistetaan, että viranomaisvalvontaan osallistuvien laboratorioiden tutkimustulokset ovat luotettavia ja vertailukelpoisia kansallisesti ja kansainvälisesti.

Lisäksi Ruokavirastolla on rapuruttodiagnostiikan osalta WOAH:n (Maailman eläintautijärjestö) myöntämä tehtävä rapuruttodiagnostiikan vertailulaboratoriona. Tässä tehtävässä Ruokavirasto ohjaa diagnostiikassa kaikkien maiden rapuruttodiagnostiikkalaboratorioita.