Vertailulaboratoriot

Ajankohtaista

 • 23. helmikuuta 2024

  NMKL:n vuosikokous 2023 – myös Baltian maat osallistuivat aktiivisesti

  Pohjoismaiden ja Baltian maiden elintarvikkeiden metodiikkakomitean (NMKL) vuosikokous järjestettiin hybridikokouksena Ruotsin isännöimänä Tukholmassa, Barkarbyssä. Osallistujia oli kaikista…

  NMKL:n vuosikokous 2023 – myös Baltian maat osallistuivat aktiivisesti
 • 23. helmikuuta 2024

  EURL-STEC workshop 2023

  Vuoden 2023 Shigatoksiinia tuottavien E. coli -bakteerien (STEC) referenssilaboratorioiden työpajassa pääaiheita olivat mm. pohdinta eri maiden käytännöistä ja toimenpiteistä STEC-positiivisten…

  EURL-STEC workshop 2023
 • 11. joulukuuta 2023

  Vertailulaboratorion uutiskirje 4/2023

  Vertailulaboratorion uutiskirje 4/2023  on ilmestynyt. Uutiskirjeessä tiedotetaan laboratoriomenetelmiin, näytteenottoon ja valvontaa liittyvistä ajankohtaisista asioista ja välitetään tietoa EU:n…

  Vertailulaboratorion uutiskirje 4/2023
Lisää uutisia

Mikä vertailulaboratorio?

Ruokaviraston laboratorioilla on 45 eri analytiikan tai diagnostiikan osa-alueella kansallisen vertailulaboratorion tehtävä.

Kansallisen vertailulaboratorion tehtävänä on:

 • Tehdä yhteistyötä EU:n vertailulaboratorioiden kanssa ja osallistua niiden järjestämiin vertailunäytetutkimuksiin ja koulutukseen.
 • Ohjata ja neuvoa viralliseen valvontaan hyväksyttyjä laboratorioita niiden käyttämien laboratoriomenetelmien yhdenmukaistamiseksi ja parantamiseksi.
 • Järjestää tarvittaessa vertailunäytetutkimuksia hyväksytyille laboratorioille.
 • Seurata miten hyväksytyt laboratoriot menestyvät vertailunäytetutkimuksissa.
 • Osallistua Suomen elintarvikeketjun monivuotisen kansallinen valvontasuunnitelman (VASU) ja muiden kansallisten valvonta- ja seurantaohjelmien toteuttamiseen ja suunnitteluun.
 • Avustaa viranomaisia ruokamyrkytysten, eläimistä ihmisiin tarttuvien tautiepidemioiden sekä eläin- ja kasvitautiepidemioiden selvittämisessä, erityisesti patogeenien varmennus- ja tunnistustutkimuksissa sekä epidemiologisissa tutkimuksissa.
 • Avustaa viranomaisia säädöstenvastaisten tuote-erien tunnistuksessa.


Vertailulaboratoriotoiminnalla varmistetaan, että viranomaisvalvontaan osallistuvien laboratorioiden tutkimustulokset ovat luotettavia ja vertailukelpoisia kansallisesti ja kansainvälisesti.

Lisäksi Ruokavirastolla on rapuruttodiagnostiikan osalta WOAH:n (Maailman eläintautijärjestö) myöntämä tehtävä rapuruttodiagnostiikan vertailulaboratoriona. Tässä tehtävässä Ruokavirasto ohjaa diagnostiikassa kaikkien maiden rapuruttodiagnostiikkalaboratorioita.