Organisera ett matevenemang

Ruokailukuva.png

Om du planerar att anordna ett evenemang med anknytning till mat eller näring lokalt, ta en titt på materialbanken. Där hittar du mycket material relaterat till näringslära, till exempel färdiga presentationer, korta videor och broschyrer som du kan beställa, som du kan använda i lokala aktiviteter. Nedan listas exempel på hur evenemanget kan genomföras. Det kan ske i liten skala genom att anordna en informationsattack i kommunens lokaler, eller i stor skala genom att anordna ett skördeevenemang eller en gemensam måltid i samarbete med kommun, stad, församling, organisationsaktörer eller andra samarbetspartners.

 

Shoppingturer och provningar

En lokal enhet som äldrerådet ber en lokal handlare att delta i en kampanj. Köpmannen anordnar demonstrationsturer på överenskomna tider i butiken där du får bekanta dig med till exempel proteinrika mellanmål, färdigrätter eller nya källor till växtprotein. Köpmannen anordnar även produktprovningar så att deltagarna kan prova produkterna.

Med insats av butiksinnehavaren kan olika aktiviteter anordnas på butiksgården, till exempel en höstmarknad av lokala producenter, där till exempel skördesoppa gjord på inhemska rötter serveras till ett lågt pris. Evenemanget kan genomföras i samarbete med Marthor och Jordbruks- och hushållskvinnorna eller lokala pensionärsföreningar.

 

informationsträff om kost

Kostinformationsträffar för äldre ska man anordna i kommunens lokaler såsom bibliotek etc. Materialbanken tillhandahåller färdiga presentationer och kortfilmer som kan användas i föreläsningar. Du kan be en lokal nutritionist eller hemkunskapslärare att vara talare. Materialbanken har även längre videoföreläsningar om äldres kost, som kan ses tillsammans i kommunens lokaler och därifrån kan man förbeställa exempelvis broschyrer till evenemanget som ska delas ut till näringsguiden för den äldre. Beställningar: satu.jyvakorpi(a)ruokavirasto.fi

 

Skördtorg

Tillsammans med staden eller kommunen kan du anordna ett skördtorg när lokala producenter säljer sina produkter. Marknaden kunde också erbjuda billig mat, till exempel skördesoppa gjord på inhemska rötter, som deltagarna kunde äta tillsammans.

 

Matlagningskurser

Du kan planera näringsinformation och matlagningskurser i samarbete med kommunen eller lokala föreningar som Marthor, jordbruks- och hushållskvinnor, samt civil- och arbetshögskolor. Kurserna kan ha ett tema som kost för äldre till expempel man kan de introducera nya källor till vegetabiliskt protein eller proteinrika mellanmål.

 

Bärplocknings- eller svampplockningsresa

Är du en ivrig svampplockare eller bärplockare? Känner du till bra bär- eller svampskogar i ditt område? Vill du anordna en gemensam bärplocknings- eller svampplockningsresa på den närliggande landsbygden? Den gemensamma resan kan fortsätta med en gemensam måltid, där maten som finns i skogen används några dagar senare. Lokalen kan vara till exempel bygdegårdar eller andra gemensamma utrymmen i kommunen.

 

 En temalunch eller måltid

Gör en överenskommelse med kommun, församling eller annan instans och anordna tillsammans en prisvärd temalunch för äldre vid en viss tidpunkt. Arrangör kan vara kommunens matservering eller en privat matserveringsföretagare eller en lokal restaurang. Måltider kan kombineras med till exempel en informationsträff om kost eller en inspelad föreläsning på nätet som ni tittar på tillsammans.

 

Kosttemadag med kommun, stad eller församling

Kom överens om samarbete med kommun, stad eller församling. Ordna tillsammans en temadag om kost för äldre, som kan innehålla att äta tillsammans. Dagen kan passa bra med till exempel seniorveckans aktiviteter eller andra organiserade aktiviteter. Du kan få ytterligare material och guider av oss, se materialbank.

 

Samarbete med kommunens idrottsavdelning

Planera i samarbete med kommunens idrottsavdelning en motionseftermiddag för äldre, som även innehåller en kostinformation. Vad ska man tänka på när man äter när man går till gymmet? En färdig presentation om ämnet finns i materialbanken. Samtidigt kan kommunens idrottsavdelning presentera sin verksamhet riktad till äldre och gymgrupper för målgruppen. En långsiktig aktivitet kan också vara distribution av näringsinformation under hösten i alla träningsgrupper riktade till äldre. En kostguide för äldre är väl lämpad för detta ändamål

 

Gemensamma måltider

I samarbete med kommun, församling, organisationer eller lokala restauranger, ordna billiga gemensamma måltider som kan besökas av ett stort antal äldre.

 

 

 

Sidan har senast uppdaterats 30.1.2024