Enligt en undersökning som kartlagt EU-medborgarnas åsikter har oron för mikroplaster i maten ökat i Finland. Eurobarometern 2025 visar att 51 % av de finländska respondenterna anser att mikroplaster som påträffas i livsmedel är den största oron för livsmedelssäkerheten, och 90 % uppger att de åtminstone har hört talas om ämnet. Jämfört med undersökningen för tre år sedan har oron för mikroplaster ökat med 11 procentenheter.
Undersökningen, som beställts av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA), visar också att antibiotikarester i kött (40 %), miljöföroreningar i fisk, kött eller mejeriprodukter (37 %) samt bekämpningsmedelsrester i livsmedel (36 %) är framträdande livsmedelssäkerhetsfrågor bland finländska respondenter.
Dessa svar ligger i linje med EU-genomsnittet, där de största livsmedelsrelaterade orosmomenten är bekämpningsmedelsrester (39 %), antibiotikarester i kött (36 %) och livsmedelstillsatser (35 %). Även om oron för dessa frågor har minskat något sedan den senaste undersökningen, har oron för mikroplaster (33 %) ökat med 4 procentenheter i hela EU.
Vardagsfaktorer styr matvalen
Enligt Eurobarometern är 88 % av finländarna intresserade av livsmedelssäkerhet. Livsmedelssäkerhet rankas som den fjärde viktigaste faktorn (47 %) som påverkar matval, efter kostnad (61 %), matens ursprung (54 %) och näringsinnehåll (53 %).
Betydelsen av livsmedelssäkerhet vid matval har ökat med 11 procentenheter jämfört med tre år sedan. Den vanligaste orsaken till att man inte oroar sig för livsmedelssäkerhet, enligt 56 % av de finländska respondenterna, är att man tar för givet att maten som säljs är säker.
Betydelsen av kostnad har också ökat – med 4 procentenheter i Finland och 6 procentenheter i EU – vilket gör det till den viktigaste faktorn vid matval i 20 EU-medlemsländer.
Förtroendet för myndigheter är stabilt
Eurobarometern undersökte också var EU-medborgare får information om livsmedelsrisker. Finländare och svenskar har det högsta förtroendet för nationella myndigheter (95 %) som informationskälla om livsmedelsrisker. I Finland är den främsta informationskällan tidningar (53 %), både tryckta och digitala. Därefter kommer sökmotorer på internet (45 %) och tv (44 %).
Enligt undersökningen är 91 % av de finländska respondenterna och 79 % av EU-medborgarna medvetna om att livsmedelssäkerhet säkerställs genom gemensamma regler. Dessutom vet 72 % av finländarna och 68 % av EU-medborgarna att EU har en separat myndighet som ger vetenskapliga råd om livsmedelssäkerhet.
#Safe2EatEU uppmuntrar till informerade val
Europeiska unionen har ett av världens mest robusta system för livsmedelssäkerhet, vilket säkerställer att maten som konsumeras i Europa uppfyller strikta säkerhetskrav. Systemet bygger på aktuell vetenskaplig forskning och nära samarbete mellan EFSA och nationella livsmedelssäkerhetsmyndigheter.
Våren 2025 lanserade EFSA den femte upplagan av kampanjen #Safe2EatEU, som syftar till att främja livsmedelssäkerhet i hela Europa. Kampanjen erbjuder konsumenter tydlig, vetenskapsbaserad information och tips om livsmedelssäkerhet, vilket hjälper dem att göra informerade val i vardagen.
Du kan utforska kampanjen och dess material på EFSA:s webbplats: www.efsa.europa.eu/safe2eat
EFSA genomför Eurobarometern om livsmedelssäkerhet vart tredje år. Årets undersökning genomfördes i alla 27 EU-medlemsländer och sju kandidatländer, med 26 370 EU-medborgare och drygt 1 000 finländare intervjuade. Resultaten ger värdefulla insikter för myndigheter om vilka ämnen medborgarna önskar mer information om och vilka aktörer de litar på i frågor om livsmedelssäkerhet.
Läs mer:
2025 års Eurobarometer om livsmedelssäkerhet i EU (på EFSA:s webbplats)
Mer information om kampanjen #Safe2EatEU:
EFSA: Tel. +39 0521 036 14, press@efsa.europa.eu
Livsmedelsverket i Finland: Kommunikationsspecialist Perttu Saralampi, Tel. 029 520 4980, förnamn.efternamn@ruokavirasto.fi
Livsmedelsverket i Finland arbetar för att säkerställa livsmedelssäkerhet, djurhälsa och välfärd samt växthälsa i Finland. Verket stöder också landsbygdens livskraft och utvecklar samt underhåller informationssystem, e-tjänster och register.
Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA), som grundades 2002, är ett EU-organ som tillhandahåller oberoende vetenskapliga råd för riskhantering och kommunicerar om aktuella och framväxande risker i livsmedelskedjan. Genom samarbete med nationella partner främjar EFSA en enhetlig offentlig kommunikation om livsmedelssäkerhet i hela EU.