Valtion aluehallinto uudistuu vuodenvaihteessa 2025‒26. Eläinten terveyttä ja hyvinvointia sekä elintarvikkeita koskevat aluehallintovirastojen tehtävät siirtyvät 1.1.2026 alkaen Ruokavirastoon. Muutokseen liittyen sivustolla voi olla puutteita tammikuun ensipäivinä. Lisäksi maaseudun kehittämisen ja maa- ja elintarviketalouden tehtävät siirtyvät ELY-keskuksista elinvoimakeskuksiin, mikä aiheuttaa katkon maaseudun kehittämistukien asiointiin 1.‒7.1.2026.

Kalajauhossa käytetyn hapettumisenestoaineen soveltuvuus luomutuotantoon tulee varmistaa

10. heinäkuuta 2019

Ruokavirasto haluaa muistuttaa luomurehujen valmistajia varmistamaan kalajauhossa käytetyn hapettumisenestoaineen soveltuvuuden luomutuotantoon.

Luomutuotannossa tavanomaisen kalajauhon käyttö on mahdollista luomutuotantoon soveltuvassa rehussa, mutta hapettumisenestoaineen eli antioksidantin tulee olla luonnollista, kasviöljyistä saatavaa tokoferoliuutetta. Luomuasetuksen mukaisia hapettumisenestoaineita ovat rehun lisäainerekisterin mukaiset kasviöljyistä saatavat uutteet, joiden tunnistenumerot ovat 1b306(i) ja 1b306(ii).

Toimijoiden tulee varmistaa, että luomutuotannossa käytetyssä kalajauhossa käytetään ainoastaan luomuasetuksen mukaisia hapettumisenestoaineita. Tiedot kalajauhoon käytetystä hapettumisenestoaineesta löytyvät etiketistä. Synteettisten hapettumisenestoaineiden (esim. etoksikiini, BHT ja BHA) käyttö luomutuotannossa on kielletty. Kalajauhon soveltuvuutta luomutuotantoon tullaan tarkastamaan tuotantotarkastuksilla.

Luomuasetuksen vaatimus (liite VI) Eur-lexin internetsivuilla

Rehun lisäainerekistesteristä löytyy seuraavat hyväksytyt kasviuutteet 1b306(i&ii) (pdf)

Linkki rehun lisäaineiden rekisteriin löytyy myös Ruokaviraston nettisivuilta.

 

Lisätietoja: ylitarkastaja Tiina O’Toole,  tiina.otoole@ruokavirasto.fi