Valtion aluehallinto uudistuu vuodenvaihteessa 2025‒26. Eläinten terveyttä ja hyvinvointia sekä elintarvikkeita koskevat aluehallintovirastojen tehtävät siirtyvät 1.1.2026 alkaen Ruokavirastoon. Muutokseen liittyen sivustolla voi olla puutteita tammikuun ensipäivinä. Lisäksi maaseudun kehittämisen ja maa- ja elintarviketalouden tehtävät siirtyvät ELY-keskuksista elinvoimakeskuksiin, mikä aiheuttaa katkon maaseudun kehittämistukien asiointiin 1.‒7.1.2026.

Luomurehualan toimijoiden vuoden 2020 tarkastuksilla painotetaan rehujen jäljitettävyyttä ja petosten ennaltaehkäisyä

20. toukokuuta 2020

Luomurehualan toimijoille

  • Huolehdi, että jäljitettävyysvaatimus ”yksi askel eteenpäin ja yksi taaksepäin” toteutuu
  • Varmista myös sisäinen jäljitettävyys, eli raaka-aineiden jäljittäminen valmistusprosessissa edelliseen ja seuraavaan vaiheeseen kaikissa rehun valmistusvaiheissa.
  • Tarkasta luomurehuja vastaanotettaessa pakkauksissa ja saateasiakirjoissa olevat tiedot; toimittajan ja tuotteen nimi ja eränumero. Kirjaa erän määrä, tunnus ja tarkista valvontaviranomaisen tunnusnumero. Pidä vastaanottotarkastuksesta kirjaa.
  • Varmista, että rehujen käyttökirjanpito/siilokirjanpito ja valmistuskirjanpito ovat ajan tasalla ja reseptit vastaavat valmistettavia rehuja.
  • Kirjaa aina hävikki, reklamaatiot ja takaisinvedetyt rehut.
  • Vastaanotetut raaka-aineet = Valmistetut rehut + hävikki ja Valmiit rehut = myydyt + hävikki
  • Varmista ennen tarkastusta, että kirjanpito on ajan tasalla, tuotevirtojen tase täsmää ja asiakirjat ovat helposti saatavilla.

 

  • Jos yritys ei fyysisesti käsittele luomurehuja, pidä kirjaa ostetuista luomutuotteista, niiden määristä ja myyjistä sekä myydyistä tuotteista, ostajista, vastaanottajista ja ajankohdista. Varmista erätunnisteet!
  • Huomioi, että päämies vastaa alihankkijansa kirjanpidosta.
  • Alihankkija erota eri päämiesten tiedot kirjanpidossa selkeästi ja kohdista saapuneiden tuotteiden kirjanpito lähteviin tuotteisiin. Alihankkija = ei omia ostoja tai myyntejä

Vinkkejä, miten voit ehkäistä yrityksesi joutumista petoksen kohteeksi

  • Petoksen kohteeksi voi joutua kuka tahansa ja yllättäen.
  • Petosta on vaikea ennakoida, mutta sen jäljet johtavat usein taloudellisen edun tavoitteluun.
  • Omat yhteistyökumppanit on tärkeä valita huolella. Pitkäaikaiset ja luotettavat kauppakumppanit ovat tärkeitä erityisesti poikkeusoloissa.
  • Petoksellinen toiminta voi paljastua pienestä virheestä – toimijan tarkkuutta tarvitaan!

Miten toimitaan:

  • Tutustu huolellisesti uusiin yhteistyökumppaneihin, tarkista perustiedot eli että toimijat ovat rekisteröityjä rehualan toimijoita ja kuuluvat luomuvalvontaan. Tiedot löytyvät usein viranomaisten/tarkastuslaitosten nettisivuilta.
  • Kysy suositusta toiselta yritykseltä, jos mahdollista.
  • Jos tuotteen hinta on epäilyttävän edullinen, kannattaa selvittää asiaa lisää.
  • Toimiiko jäljitettävyys eli keneltä ja mistä luomurehu on tulossa. Erän ja saateasiakirjojen huolellinen tarkastus erän vastaanotossa.
  • Ole huolellinen sopimusten teossa. Tarkasta luomuasiakirjat yksityiskohtaisesti etukäteen.

Lisätietoja:

Kotimaiset luomutoimijat löytyvät luomuhakukoneesta: https://palvelut2.evira.fi/luomuasiakirjahaku/

Ruokavirastosta: luomurehu@ruokavirasto.fi

Ruokaviraston tiedote 3321/04.02.20.10/2020 (14.5.2020, pdf)