Vastuullisen, puolueettoman ja avoimen tieteen varmistaminen
Ruokavirasto on sitoutunut Tutkimuseettisen neuvottelukunnan (TENK) Hyvä tieteellinen käytäntö (HTK) -ohjeeseen, jolla varmistetaan, että tutkimus on eettisesti hyväksyttävää, luotettavaa ja tulokset uskottavia. Ruokavirastossa on TENK-yhteyshenkilö, jonka kanssa voi keskustella tutkimuseettisistä ja hyvään tieteelliseen käytäntöön liittyvistä kysymyksistä. Hyvän tieteellisen käytännön loukkausepäilyjen käsittelyvaihtoehdot on kuvattu Ruokaviraston HTK-prosessikaaviossa. Ruokavirasto on sitoutunut kansalliseen ohjeistukseen ihmiseen ja eläimiin kohdistuvan tutkimuksen eettisistä periaatteista ja ihmistieteiden eettisestä ennakkoarvioinnista.
Ruokavirasto noudattaa vastuullisuuden sekä avoimen tiedon ja tieteen periaatteita, kuten FAIR-periaatteita. Ruokavirasto on sitoutunut tutkimusjulkaisujen avoimen saatavuuden kansalliseen linjaukseen ja toimenpideohjelmaan 2020–2025, jonka tavoitteena on, että julkisten tutkimusorganisaatioiden tuottamat julkaisut ja julkiset tiedot ovat helposti kaikkien saatavilla jatkokäyttöä varten. Tuemme ja kannustamme tutkijoita tutkimusdatan mahdollisimman suureen avoimuuteen muun muassa tarjoamalla tutkijoille helppokäyttöisen tallennuspalvelun tutkimusdatan kuvailuun.
Avoin julkaiseminen edistää tutkimustiedon laajempaa hyödyntämistä tutkimuksen ja elinkeinoelämän tarpeisiin. Ruokaviraston kestävän kehityksen ohjelman (v. 2023–2028) yhtenä pääteemana on kestävä t&k-toiminta ja tavoitteena edistää vastuullista ja eettistä tutkimusta ja tieteen avoimuutta. Ruokavirasto asettaa vuosittain tavoitteet julkaisemiselle (lkm.) sekä avoimesti saatavilla olevien tieteellisten julkaisujen %-osuudelle. Tavoitteet on määritelty tulossopimuksessa.
Tieteellisen tutkimuksen tietopolitiikka
Ruokaviraston tieteellisen tutkimuksen tietopolitiikka koskee ulkopuolisesti rahoitettuja tai yhteistyösopimukseen nojaavia tutkimus- ja kehityshankkeitamme ja niiden aineistoja ja tuloksia. Tietopolitiikka edistää avoimuutta ja vaikuttavuutta sekä vastaa yhteiskunnan ja rahoittajien vaatimuksiin tutkimusaineistojen käsittelystä, säilyttämisestä, saavutettavuudesta ja hyödynnettävyydestä.
Tutkimushankkeissa noudatetaan lisäksi ulkoisen rahoittajan asettamia tutkimusetiikan vaatimuksia ja ohjeita.