Puisen pakkausmateriaalin tuontiprosessi (Kiina, Valko-Venäjä, Intia)

Julkaisupäivä: 8. kesäkuuta 2022

1. CHED-PP -tuonti-ilmoituksen täyttäminen Traces-järjestelmässä

Maahantuoja tai huolitsija, jonka yritys ja käyttäjät on hyväksytty Traces-järjestelmään, täyttää tuonti-ilmoituksen CHED-PP lomakkeen OSAn I. CHED-PP:n täyttäminen - ohje maahantuojille. CHED-PP tulee olla valmiina vähintään 48 tuntia ennen erän saapumista. Mikäli lähetyksessä on useampaan eri viralliseen valvontapisteeseen menevää puista pakkausmateriaalia, täytetään kuhunkin eri valvontapisteeseen meneville pakkauksille erilliset CHED-PP:t.

Huomioita OSA I yllä mainituista kohdista:

 • 7 Määränpään virallinen tarkastuspiste (Control point, CP). Jos sitä ei ole valittu/määränpäätä ei ole haettu viralliseksi valvontapisteeksi, mahdollinen tarkastus tehdään rajanylityspaikalla (satamassa tai maarajalla).

2. Huomioita tulliprosessista

 • Maahantuoja/huolitsija ilmoittaa tullauksella, onko tuontierässä puista pakkausmateriaalia sekä tuontierän CHED-PP-numeron.

 • Määränpäätarkastuksissa asiakkaan täytyy tullauksella pyytää siirtolupaa ja ilmoittaa virallisen valvontapisteen osoite. Tulli tarkastaa, että tullauksella ilmoitettu osoite vastaa CHEDillä ilmoitettua valvontapistettä. Tullauksella voidaan myöntää siirtolupa yhteen määränpäähän.

 • Maahantuoja/huolitsija ilmoittaa Tullille tullausjärjestelmässä, kun Ruokavirasto on validoinut CHED-PP –ilmoituksen. Toimija seuraa itse lähetyksen tilaa järjestelmässä. Toimijan tulee huolehtia, että lähetyksiä kuljettavat tahot ovat tietoisia kyseisen lähetyksen tilasta. Lähetys on käyttökiellossa validoinnin ajan, kunnes luovutuspäätös on annettu.

3. Ruokavirasto vapauttaa tai ohjaa tarkastukseen

 1. vapauttaa n. 85 % CHEDeistä ilman fyysistä tarkastusta. Vapautuksesta ei erikseen ilmoiteta maahantuojalle/huolitsijalle.
 2. ohjaa n. 15 % eristä fyysiseen tarkastukseen:
  A. tarkastus rajatarkastusasemalla (BCP).
  B. tarkastus määränpäässä (CP): Tarkastus määränpäässä sujuvoittaa tuontia. Tarkastus määränpäässä edellyttää, että määränpään tarkastuspaikka on hyväksytty viralliseksi valvontapisteeksi: https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/tuonti-ja-vienti/traces/tracesnt-kasvituotteet/ilmoita-kasvituotteiden-tarkastuspaikasta/
 3.  

4. Tarkastus

Kasvintarkastaja tarkastaa tuontierän.

5. Tarkastaja validoi CHED-PP -ilmoituksen

Tarkastaja kirjaa tuontierän tiedot CHED-PP:n OSA II:en ja validoi CHEDin. Maahantuoja/huolitsija välittää itse tiedon hyväksynnästä tulli-ilmoituksella.

6. Tulli viimeistelee tullauksen

Tulli viimeistelee tullauksen, lisää hinnaston mukaiset maksut ja tuontierä luovutetaan vapaaseen liikkeeseen. Asiakas saa Tullin järjestelmästä tullauspäätöksen, jonka jälkeen erän voi ottaa käyttöön.