Itäraja pysyy suljettuna huhtikuun puoliväliin

8. helmikuuta 2024

Suomen ja Venäjän maarajan rajanylityspaikat pysyvät edelleen suljettuina 14.4.2024 asti. Valtioneuvosto päätti asiasta yleisistunnossaan 8.2. Päätös jatkaa itärajan täyssulkua kahdella kuukaudella.

Itäraja suljetiin täysin henkilöliikenteeltä 29.11.2023. Vaalimaan ja Niiralan rajanylityspaikat avattiin joulukuun puolivälissä muutamaksi päiväksi, mutta suljettiin pian uudelleen. Vainikkalan rajanylityspaikka pysyy edelleen avoinna rautatietavaraliikenteelle, sillä sitä pidetään huoltovarmuuden kannalta keskeisenä.

Päätös jatkaa elävien eläinten ja eläinperäisten elintarvikkeiden ja tuotteiden tuonnin pysähdystä Venäjältä. Vaalimaa on ollut niiden tuonnin ainoa rajatarkastusasema itärajalla. Samoin elävien eläinten, sukusolujen ja eläinperäisten tuotteiden vienti Suomesta Venäjälle tai Venäjän kautta EU:n ulkopuolelle ei ole mahdollista rajanylityspaikkojen ollessa kiinni.

Vaalimaan rajatarkastusaseman sulkemisen takia eläinperäiset kauttakuljetuserät eivät pääse poistumaan Vaalimaan kautta niin kauan kuin raja on suljettu.

Myös elävien kasvien ja tuoreiden kasvituotteiden tuonti ja kauttakuljetus Suomeen maarajan kautta on pysähtynyt. Samoin kasvinterveystodistusta vaativien kasvien ja kasvituotteiden vienti suljettujen rajanylityspaikkojen kautta Suomesta Venäjälle on pysähtynyt.

Lisätietoja:

Jaostopäällikkö Kitty Schulman, p. 040 163 2531 (eläimet ja eläinperäiset tuotteet)
Yksikönjohtaja Sirpa Kiviruusu, p. 0400 920503 (eläimet ja eläinperäiset tuotteet)
Johtava asiantuntija Sari Haikola, p. 040 687 6641 (kasvit ja kasvituotteet)

Sähköposti: etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi

Lue lisää:

Tuonti ja vienti Ruokaviraston verkkosivustolla
Valtioneuvoston tiedote: Itäraja pysyy suljettuna (8.2.2024)
Valtioneuvoston päätös