Blogi: Elintarvikevalvojan uudet saappaat

15. joulukuuta 2022

Kiinnostaako työskentely Ruokavirastossa? -otsikko osui silmiini keskellä kesäistä työpäivääni. Ja tottahan se kiinnosti! Näin edessäni hienon mahdollisuuden syventää osaamistani elintarvikevalvonnan terveystarkastajan työtehtävissä, joissa olin toiminut jo pidemmän aikaa. Hyöty olisi molemmin puolista, koska voisin jakaa kuntavalvojan ajatuksia ja kokemuksia ohjaavan viranomaisen kanssa. Ja niin alkoi matka uusissa saappaissa tutussa toimintaympäristössä, päämääränä ruoan turvallisuus ja terveellisyys.

Vanhat tutut aiheet - uusi näkökulma

Omat tehtäväni sijoittuvat elintarviketurvallisuusosaston elintarvikehygieniajaostoon, jonka pääasiallisena tehtävänä on kuntavalvojien ohjaus elintarvikehygienian osa-alueiden saralla.

Kuntavalvojan työssä olen tottunut vaihtuviin työtehtäviin, laaja-alaiseen ja tarkastusten myötä hieman liikkuvaankin työhön. Myös nuoruuden kokemukset kiireisestä työskentelystä elintarvikealalla saivat minut pohtimaan tulevaa muutosta, sillä olisihan asiantuntijatyö Ruokavirastossa luonteeltaan toisentyyppistä. Olisiko kyseessä ainoastaan itsenäistä päätetyöskentelyä hiljaisessa konttorissa. Entä millainen olisi toimintakentän laajuus?

Ilokseni kuitenkin huomasin nopeasti työpäiväni täyttyvän kokouksista, koulutuksista, työryhmistä vaihtuvilla kokoonpanoilla ja aiheilla ja toki myös itsenäisestä päätetyöskentelystä. Etä- ja joustotyöt ovat vakiinnuttaneet paikkansa arjessa. Kuntatyössä (ja miksei myös nuoruuden ravintolatöistäkin) tutuiksi tulleet lainsäädäntö, ohjeet ja aiheet ovat työtäni, nyt hieman uudella näkökulmalla, eri suunnasta lähestyttynä. Tärkeitä ovat myös yhteistyötahot, joiden kanssa voidaan vaihtaa tietoja, kehittää uusia ideoita ja ymmärtää muuttuvaa toimintaympäristöä.

Kotiin viemisinä uusia työkaluja

Ruokaviraston arvot (keskinäinen arvostus, avoimuus, ratkaisukeskeisyys) eivät jääneet ainoastaan teoriatasolle, vaan näyttäytyvät ajoittain melko hektisessäkin työpäivässä. On ollut kiinnostavaa huomata, miten erilaisilla taustoilla ja kokemuksilla varustettu joukko toimii hienosti yhdessä, kun jokainen tuo omat kokemuksensa ja hieman erilaisen osaamisensa työyhteisöön.

Vierailu uusissa tehtävissä on ollut virkistävää ja opettavaista. Se on auttanut ymmärtämään kokonaisuuksia sekä tarjonnut uusia työkaluja kuntavalvojan työtehtäviin. Palaan terveystarkastajaksi lopputalvesta monta kokemusta ja näkemystä rikkaampana ja kassissa runsaasti tietoa kollegoille jaettavaksi.

Rae Merivirta
erityisasiantuntija
elintarvikehygieniajaosto