Blogi: Etänä – mutta kuitenkin lähellä

9. huhtikuuta 2020

Tunnustus 1. Tällaista vaihetta elämässä en ole ennen kokenut tai edes osannut odottaa. Virusvihollinen on häätänyt minut kotiini etätöihin. Aiheuttajassa ja tapahtumien nopeudessa on jotain hämmentävää, ennenkokematonta. Kuin unessa olisi menty kulunut kuukausi. Unessa, joka ei toiveistani huolimatta ole päättynytkään aamuisin.

Tunnustus 2. Olen hämmästynyt siitä, miten hyvin näin totaalisesti etätyöt ovat lähteneet rullaamaan. Teknologiset valmiudet ovat olleet olemassa jo pitkään, mutta toimintatapojen muutokselle ei ole ennen ollut näin pakottavaa tarvetta. Porukan asenne – sekä meillä Ruokavirastossa että maksajavirastokumppaneilla maataloushallinnon yhteistoiminta-alueilla ja ELY-keskuksissa – on osoittautunut suorastaan loistavaksi. Hommat pyörivät. Olen aiemminkin arvioinut, että digitalisaatiossa 20 % on tekniikkaa ja 80 % asennetta. Nyt olen saanut arviolleni vahvistusta tässä massiivisessa kokeessa. Eihän tämä aivan ongelmatonta ole, mutta hämmentävää sittenkin huomata, miten kevyesti siirto on tapahtunut ja miten sähköiset työkalut mahdollistavat hommien hoitamisen paikasta riippumattomasti. Yhteydetkin ovat pelanneet kiitettävästi.

Tunnustus 3. Olen hämmästynyt siitä, miten hyvin maataloushallinnon tietojärjestelmät näyttävät mahdollistavan etätyöt. Hyrrästä on tullut paljon myönteistä palautetta. Hyrrän kautta asiantuntijat voivat näissäkin olosuhteissa tehdä maaseudun kehittämistukien päätöksiä jatkuvalla syötöllä. Näin maaseutuhankkeiden rahoitus kulkee tälläkin hetkellä katkeamatta, mikä nyt yhteiskunnan talouden kylmetessä on todella tärkeää. Näyttää myös siltä, että maaseutuyrityksille suunniteltujen merkittävien kriisitukien toimeenpano voisi toteutua nopealla aikataululla. Viljelijätukipuolella Tukisovellus toimii, ja myös sillä voi operoida paikkariippumattomasti. Päätukihaku aukeaa huhtikuun lopussa, ja sähköinen Vipu-palvelu on jälleen viljelijöiden käytössä. Palautteen perusteella ELY-keskuksissa maataloushallinnon järjestelmämme pärjäävät varsin hyvin muidenkin hallinnonalojen vertailussa. Samoin kuntakentältä tulee havaintoja, että maataloushallinnon järjestelmät mahdollistavat joustavasti maaseutuvirkamiesten etätyöskentelyn. Muutama vuosi sitten Maaseutuviraston tietojärjestelmähankkeet saivat osakseen kritiikkiä: miksi kehittäminen kestää niin kauan ja miksi se maksaa niin paljon. Nostan lakkia niille, joiden viisauden ja rohkeuden ansiosta tehtiin silloisia it-järjestelmien investointipäätöksiä. Nyt viimeistään ne maksavat itseään takaisin. Samoin iso kiitos niille, joiden osaamisen ja sitkeyden avulla nykyisten järjestelmien pohja rakennettiin.

Tunnustus 4. Vaikka tätä kirjoittaessani näyttää siltä, että epidemian synkintä vaihetta ei vielä olla nähty, mieleni on parisen viikkoa pyrkinyt katsomaan tulevaan ja pohtinut, minkälainen toipumisstrategian tulisi olla, jotta tulemme tästäkin voittajina ulos. Maksajaviraston tietoturvapäällikkö Pekka Raisiota siteeratakseni: jokainen häiriö pitää käyttää oppimismahdollisuutena. Nyt elämme yhdessä keskellä jättimäistä häiriötä. Nyt näemme, mikä todella on tärkeää. Nyt näemme, mikä on turhaa, mitä puuttuu, mitä on liian vähän ja mitä on liikaa. Nämä ns. sinisen meren strategian peruskysymykset odottavat nyt sinun panostasi. Seuraa, tarkkaile, arvioi, kirjoita havaintosi ylös. Ja jaa havaintojasi työkaverisi, tiimisi, yksikkösi ja verkostosi kanssa. Näin me yhteiskuntana tulemme tästä voittajina ulos. Erilaisina kuin ennen. Ja erilaiseen maailmaan kuin ennen. Voimia!

Matti Puolimatka, RuokavirastoMatti Puolimatka
ylijohtaja, maaseutulinja