Blogi: Hyvällä yhteistyöllä parempia palveluita

7. huhtikuuta 2021

”Yhteiskunta, viraston asiakas on aina yhteiskunta.” Näin napakasti pitkän työuran Helsingin kaupungin viranhaltijana tehnyt isäni sanoi, kun kerran puhuimme asiakkuusjohtajan työstäni Ruokavirastossa. Ja näinhän se onkin, olemme täällä yhteiskuntaa varten: muun muassa sen vuoksi, että ruoka olisi Suomessa turvallista, eläimet ja kasvit voisivat hyvin ja että miellä olisi kotimaista ruokaa saatavilla.

Ruokavirasto ei pääse näihin tavoitteisiin yksin. Yksi tehtävistämme onkin auttaa ja ohjata toisia viranomaisia, jotta he voisivat puolestaan tukea, valvoa, ohjata, neuvoa ja auttaa loppuasiakkaita, esimerkiksi yrityksiä, heidän toiminnassaan. Tässä roolissa meidän Ruokavirastossa on kuunneltava tarkasti toisia viranomaisia, jotta he pystyisivät palvelemaan asiakkaitaan mahdollisimman hyvin.

Tämän vuoden alussa höristimme korviamme ELY-keskusten suuntaan ja kysyimme, miten olemme onnistuneet auttamaan niitä tehtäviensä hoidossa – tukien myöntämisessä, asiakkaiden neuvomisessa ja valvonnoissa. Ovatko ohjeemme olleet selkeitä? Ovatko koulutuksemme onnistuneet? Entä miten tietojärjestelmämme ovat toimineet? Saimme kyselyyn noin 250 vastausta. Vastausprosentti oli 40, loistavaa!

Kokonaisarvioksi palveluillemme ELY-keskukset antoivat 4,22 (asteikolla 1=heikko, 6=erinomainen). Hyvä tulos, mutta paljon jäi parannettavaakin.

Avoimesta palautteesta, jota saimme yli 20 sivua, löydämme varmasti paljon konkreettisia kehittämisajatuksia toimintaamme. Tämä onkin kyselyn ydin. Ei riitä, että teemme kyselyn, vaan meidän pitää myös ottaa vastauksista opiksemme. Nyt kevään aikana sorvaamme kehittämisehdotuksia kyselyn tulosten perusteella. Lupaan kertoa toimenpiteistä lisää alkukesästä. Kehittämisehdotuksia tulee varmasti sekä suurempia että pienempiä ja niitä viemme käytäntöön kullekin ehdotukselle sopivaan tahtiin.

Parempi yhteistyö viranomaisten kesken johtaa myös parempiin palveluihin yrityksille ja kansalaisille. Tähän kiteytyykin yksi Ruokaviraston tavoitteista: palvelukokemus on myönteinen, olkoon asiakkaana sitten yritys, kansalainen tai toinen viranomainen. Ja loppujen lopuksi asiakkaanahan on aina yhteiskunta.

Tutustu kyselyn tuloksiin tarkemmin täältä (ppt).

Jaakko Rinne.Jaakko Rinne, asiakkuusjohtaja
Twitter: @rinne_jaakko