Blogi: Nyt kannattaa vetää valokuitu omaan kylään

20. joulukuuta 2023

Nettiyhteys katkeaa juuri, kun lääkärin etävastaanotto alkaa. Elokuvan katselu jää kesken, koska mobiiliyhteyden nopeus vaihtelee. Etätöistä ei tule mitään, koska välillä netti toimii ja välillä ei. Hankaluudet verkkoyhteyksissä ovat valitettavan tuttuja vielä monelle suomalaiselle, sillä jopa yli 1,4 miljoonaa kotitaloutta on vailla valokuituyhteyttä. Palveluiden siirtyminen verkkoon ei tule lähivuosina ainakaan vähentymään: esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalvelut tulevat todennäköisesti entisestään digitalisoitumaan.

Nyt maaseudun laajakaistayhteyksien parantamiseen on saatu 53 miljoonan euron rahoituspotti. Tämä EU:n maaseuturahaston rahoitus ei edellytä hankkeelta kunnan rahoitusosuutta eli mahdollistaa yhteyksien rakentamisen myös niillä alueilla, joissa kuntaa ei saada mukaan hankkeeseen. Tähän mahdollisuuteen kannattaa tarttua pian, sillä rahaa ei riitä kaikille. Rahoitusta haetaan alueellisista elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksista.

5G:kin vaatii valokuidun

EU:n maaseuturahaston laajakaistarahoitus on ollut suosittua ja erittäin tuloksekasta aikaisempina vuosina. Hankkeita on haettu ja toteutettu hurjalla vauhdilla. Näin maaseudun verkkoyhteyksiä on saatu parannettua hitaasti, mutta varmasti. Työtä on silti vielä valtavasti jäljellä.

EU-komissiolla on suuret tavoitteet, jotta myös maaseutualueilla rakennettaisiin huippunopeita yhteyksiä ja etteivät maaseudun yritykset ja asukkaat jäisi digikehityksen ulkopuolelle. Tällä hetkellä markkinoidaan isosti 5G-yhteyksiä. 5G-verkko vaatii toimiakseen entistä kattavamman valokuituverkon. Jos asuinalueellasi ei ole valokuituverkkoa, sinne ei tule 5G-verkkoakaan.

Etelä-Pohjanmaalla ja Lapissa huonoin tilanne

Huippunopeiden kiinteiden yhteyksien (vähintään 100 Mbit/s) piirissä on tällä hetkellä noin 73 prosenttia suomalaisista. Alueellisesti saatavuudessa on eroja kaupunkien ja maaseudun välillä – yhteydet keskittyvät asutuskeskuksiin ja niiden ympäristöön. Vähintään 100 Mbit/s nopeudella toimivien yhteyksien tilanne on huonoin Etelä-Pohjanmaalla ja Lapissa. Näissä maakunnissa yhteydet ovat saatavilla vain noin puolella asukkaista. Edelleen koko maassa on 5 kuntaa, jossa 100 Mbit/s nopeudella toimivia yhteyksiä ei ole ollenkaan ja 32 kunnassa se on saatavissa alle 10 prosentilla väestöstä.

Noora PehkonenNoora Pehkonen
johtava asiantuntija
maaseudun kehittämisyksikkö

Marianne SelkäinahoMarianne Selkäinaho
johtava asiantuntija
maa- ja metsätalousministeriö

Teksti on julkaistu Maaseudun Tulevaisuudessa 20.12.2023.