Blogi: Väliäkö viranomaisilla

17. huhtikuuta 2023

Voi että kun ärsyttää! Miksi pitää aina yrittäjien elämää vaikeuttaa, eihän tässä maassa pysty tekemään yhtään mitään ilman raivostuttavaa byrokratiarumbaa ja viranomaisten nillittämistä. Pitää täyttää ainakin miljoona lomaketta ja rekisteröityä joka viranomaiselle erikseen. Ja sitten kun jonkun toiminnan pystyy lopulta aloittamaan, niin viranomainen ramppaa koko ajan ovella tai sähköpostissa kyselemässä milloin mistäkin kirjanpidosta ja lähettää vielä laskunkin perään.

Kaiken kukkuraksi valitetaan markkinoinnista, vaikka yrittäjä yrittää vain saada tuotteensa kaupaksi ja veroeuroja valtion kirstuun. Miksi ei muka saisi sanoa, että koiranruoka parantaa koirien vatsavaivat, jos kerran joku on kertonut, että jonkun koiran jotkut vaivat ovat ehkä joskus parantuneet? Ei siinä mitään tieteellistä tutkimusta tarvita. Kaikissa muissa maissa on helpompaa, halvempaa ja paremmin!

Voi että kun pelottaa! Oma rakas koira voi huonosti, pahoinvointi alkoi heti syömisen jälkeen. Miksi koiranruokapaketissa ei tarvitse ilmoittaa raaka-aineiden alkuperää? Ruoassa oli varmasti jotakin myrkkyä, vaikka paketissa nimenomaan sanottiin, että se parantaa vatsavaivat! Mihin voin lähettää ruoan tutkittavaksi? Mistä tiedän, mitä ruoka sisältää, miten se on valmistettu, mitä pakkausmerkinnät tarkoittavat ja kuka on vastuussa? Miksi kukaan ei valvo?

Virkamies näyttää tien lainsäädäntöviidakossa

No siksi kun kaikkea ei voi saada, vaikka tämä meidän yhteinen Suomi Oy yrittääkin parhaansa mukaan tasapainoilla erilaisten ristivetojen paineessa. Paras vaihtoehto tuppaa olemaan se hyvin tutkittu ja välillä tylsältä tuntuva keskitie. Sillä keskitiellä lainsäätäjä on parhaan kykynsä mukaan ja asiantuntijoita kuullen pyrkinyt löytämään sen kohdan, jossa vaatimukset tuottavat yhteiskunnalle kokonaisuutena enemmän hyötyä kuin haittaa. Lainsäädäntöä on ihan hirveästi ja sen vaatimuksiin hukkuu sekä yrittäjä että kansalainen. Onneksi on kuitenkin virkamiehiä – tuota Suomi Oy:n henkilökuntaa - joiden tehtävä on auttaa yrityksiä ja kansalaisia sompailemaan lainsäädäntöviidakossa ja viestiä kansantajuisesti, mikä kussakin säädöksessä on kunkin tahon kannalta se pihvi.

Säädösten tarkoitus on luoda yhteiset pelisäännöt ja tuoda turvaa yhteiskunnalle, yrityksille ja kansalaisille. Välillä menee jonkun näkökulmasta överiksi tai jää vajaaksi – etenkin EU-lainsäädännössä, jossa yritetään sovittaa yhteen 27 jäsenmaan ja 448 miljoonan kansalaisen tarpeita, jotka vaihtelevat a:sta ö:hön. EU-säädökset ovat jäsenmaissa sellaisenaan sovellettavaa lainsäädäntöä.

Jos me kaikki olisimme samanlaisia ja jokaisen maan olosuhteet olisivat samanlaiset, myös lainsäädännön tekeminen ja tulkitseminen olisi helppoa kuin heinänteko. Oikeastaan sitä tulkintaa ei edes tarvittaisi, koska meillä olisi yhteinen kieli, joka olisi niin selkeä, että kaikki ymmärtäisivät asiat yksiselitteisesti samalla tavalla. Koska näin ei ole, päädytään samalla lainsäädännöllä erilaisiin ratkaisuihin ja lopputuloksiin, joita sitten sovitellaan yhteen erilaisissa työryhmissä, jotta meidän yhteisen markkina- ja elinalueemme pelisäännöt olisivat kaikille riittävän yhteneväiset. Ei muuten ole helppoa eikä yksinkertaista!

Turvallista koiranruokaa rakkaalle lemmikille

Yrityksen tehtävä on saada tuotteensa tai palvelunsa kaupaksi ja tuottaa voittoa omistajilleen. Meidän viranomaisten tehtävä on valvoa, että yritys noudattaa siinä samalla lainsäädäntöä, eikä esimerkiksi lupaile liikoja tai laittomuuksia, johda kuluttajaa harhaan tai aiheuta hänelle tai hänen rakkaalle lemmikilleen vaaraa. Jos haluaa pystyttää koiranruokatehtaan, pitää rekisteröityä rehualan toimijaksi Ruokavirastoon ja hakea samalla hyväksyntää (tehtaalleen ja toiminnalleen). Rekisteröitymis- ja hakuprosessin aikana me ohjaamme säädösten äärelle, kerromme mitä ne juuri tämän toiminnan näkökulmasta tarkoittavat, neuvomme lukemaan kirjoittamiamme ohjeita ja kysymään, jos jokin asia jää epäselväksi. Perustelemme vastauksemme ja päätöksemme pykälillä ja artikloilla, koska meidän tehtävämme on valvoa lainsäädännön noudattamista. Mitä lainsäädäntö ei vaadi, me emme voi vaatia. Suositella voimme, mutta emme vaatia.

Rehualan toimija, esimerkiksi koiranruoan valmistaja tai maahantuoja, vastaa valmistamansa tai maahantuomansa tuotteen turvallisuudesta. Viranomainen vastaa valvonnasta, jota tehdään riskiperusteisesti ja resurssit huomioiden. Kaikkea ei voi eikä tarvitsekaan valvoa. Toimijoilla on omavalvontavastuu ja hyvät ja vastuuntuntoiset toimijat suhtautuvat omaan alaansa intohimoisesti, haluavat noudattaa lainsäädäntöä ja tehdä muutenkin parhaansa. Tästä me viranomaiset olemme erityisen fiiliksissä: kun firmat onnistuvat eli kantavat vastuunsa ja noudattavat lainsäädäntöä, meidän työksemme jää ohjaaminen, neuvominen ja auttaminen. Aina näin onnellisesti ei kuitenkaan ole ja siksi lainsäädännössä on myös järeitä keinoja riman alittajien ruotuun saamiseksi.

Mutkatonta menoa yhdessä

Meillä viranomaisilla pitää olla rohkeutta vetää mutkat sopivan suoriksi, yksinkertaistaa ja tulkita, jotta lainsäädännön edellytykset tulevat ymmärretyiksi ja esimerkiksi jonkin luvitusta vaativan yritystoiminnan aloittaminen ja käynnissä pitäminen sujuu mahdollisimman mutkattomasti. Kaiken perustana on järkevä lainsäädäntö ja sitä tulkitsemassa oleva, asiantunteva, käytännönläheinen ja asiakasystävällinen porukka, joka ei ole vain töissä täällä. Lisäksi tarvitaan simppelit sähköiset työkalut ja tietojärjestelmät, joiden käyttäminen on vaivatonta ja sujuvaa. Kaikki pyörii kevyillä ja joustavilla hallinnollisilla menettelyillä, jotta aika ja raha kuluvat oikeaan kohteeseen eli asiakkaisiin ja sitä kautta veronmaksajien eli meidän kaikkien hyödyksi. Tämän kaiken mahdollistamiseen tarvitaan fyrkkaa, joka saadaan meidän kaikkien työnteosta eli verovaroista. Sitä on tunnetusti niukanpuoleisesti, mutta parhaamme teemme sillä mitä on.

Kun me Suomi Oy:n henkilökuntana teemme työmme täysjärkisesti, voinemme kaikki yhdessä olla sitä mieltä, että viranomaisten tekemä työ on keskeinen osa hyvin toimivaa ja luotettavaa yhteiskuntaa, jossa meillä kaikilla on mukavaa, turvallista ja onnellista elää.

hannalaatio.png

Kirjoittaja on Ruokaviraston rehujaoston päällikkö, intohimoinen viranomainen, joka uskoo tuotteeseensa eli Suomen valtioon ja varsinkin omaan tiimiinsä.

Hanna Laatio

Twitter: @Rehufeed