Blogi: Valvoja hevostallilla – turha byrokraatti vai tehokas tiedonjakaja?

30. kesäkuuta 2023

Lääkitsemisen valvontaa tehdään siellä, missä lääkkeitä käytetään, eli eläintiloilla. Valvojana on läänineläinlääkäri, valvontaeläinlääkäri tai kunnaneläinlääkäri. Osana tätä valvontaa on kuuden vuoden ajan käyty valvomassa hevostallien lääkkeiden käyttöä ja lääkekirjanpitoa. Valvojat ovat ohjanneet ja neuvoneet. Puutteiden osuus oli alussa murskaavan suuri, mutta ohjaamalla ja vaatimuksista tiedottamalla on saatu paljon parannusta aikaan. Minä väitän, että valvonnalla saadaan lainsäädännön vaatimukset hyvin eläintenpitäjien tietoon. Valvontaa ei vain voida tehdä joka ikiselle tallille. Miten tavoittaa loput hevosten pitäjät?

Kuusi vuotta – valvottu ei suotta

Vain joka kymmenennellä tallilla oli lääkkeiden käyttöön ja kirjanpitoon kuuluvat asiat kunnossa vuonna 2017, kun tallien lääkitsemisvalvonnan projekti käynnistyi. Vuonna 2022 asiat olivat kunnossa lähes puolella valvotuista talleista. Hevosten pitäjien tietämys lainsäädännön vaatimuksista on siis parantunut huomattavasti, vaikka vielä on korjattavaa. Lisäksi vakavia, elintarviketurvallisuutta vaarantavia puutteita todettiin vähemmän kuin aiempina vuosina.

Vain joka kymmenennellä tallilla oli lääkkeiden käyttöön ja kirjanpitoon kuuluvat asiat kunnossa vuonna 2017, kun tallien lääkitsemisvalvonnan projekti käynnistyi. Vuonna 2022 asiat olivat kunnossa lähes puolella valvotuista talleista.

Suurin osa lääkitsemisvalvonnasta tehdään samoilla talleilla, joilla tehdään ns. ilmoituksen varaisen toiminnan hyvinvointivalvontakäynti. Näitä hyvinvointivalvontoja tehdään joka kolmas vuosi, joten osalla talleista oli käyty jo aiemmin myös lääkitsemiskäytäntöjä valvomassa. Toisella valvontakerralla asiat ovat jo lääkitsemisasioiden hoidossa suurelta osin kunnossa. Valvojan antama ohjaus ja neuvonta on siis mennyt hyvin perille.

Hevonen on elintarviketuotantoeläin

Lääkitsemisen valvonnassa annetaan paljon ohjausta ja neuvontaa. Tämä onkin erityisen tärkeää talleilla, sillä hevosten lääkitsemistä koskeva lainsäädäntö on monimutkaista. Sekä hoitavan eläinlääkärin että hevosen pitäjän on pidettävä hevosta hoidettaessa mielessä, että hevonen on elintarviketuotantoeläin, ellei sitä ole hevosen tunnistusasiakirjaan – siis hevospassiin – merkityllä teurastuskiellolla poistettu elintarvikeketjusta. Passin on siis oltava aina hevosta lääkittäessä saatavilla.

Valvontahavaintojen mukaan hevosia lääkitään harmittavan usein omin päin eikä hevospassissa ole tarvittavia teurastuskieltomerkintöjä. Ihmisille tarkoitettuja lääkkeitä saa hevoselle käyttää vain eläinlääkärin määräyksestä. Monet ihmisten lääkkeet edellyttävät teurastuskieltomerkintää tai aiheuttavat pakollisen kuuden kuukauden teurasvaroajan, joka eläinlääkärin on merkittävä passiin.

Missä hevonen – siellä passi

Hevosen pitäjän on pidettävä lääkityskirjanpitoa, ellei hevosella ole teurastuskieltomerkintää passissa. Passin on oltava aina siellä, missä hevonen on. Kaikilla alueilla valvojien resurssit eivät riitä tähän valinnaiseen lääkitsemisvalvonnan projektiin. Miten tavoittaisimme hevosten pitäjät, joiden tallille ei valvontakäyntiä pystytä tekemään? Auttaisiko hevosmiesten tietotoimisto?

Lue lisää

Liisa Kaartinen

Liisa Kaartinen
johtava asiantuntija, lääkitsemisen valvonnan ohjaus