Blogi: Panta Rhei tuo yhteen viljelijätukien tietojärjestelmäasiantuntijat

12. heinäkuuta 2019

Viljelijätukien tietojärjestelmiä kehittävät asiantuntijat EU:n maksajavirastoista kokoontuivat toukokuun lopulla Kööpenhaminaan keskustelemaan järjestelmäkehitystyön hyvistä ja huonoista käytännöistä sekä uusista tuulista. Kyseessä oli Panta Rhei -konferenssi, joka on tarjonnut jo runsaan parin vuosikymmenen ajan mahdollisuuden päästä keskustelemaan, kuulemaan ja oppimaan.

Osallistujat istuvat penkillä rannassa.

Piia Ylikoski, Juha Kippo ja Jussi Tuumi edustivat Suomea Kööpenhaminan Panta Rhei -konferenssissa toukokuussa.

Kolmen päivän työrupeama

Kolmipäiväinen Panta Rhei noudattaa vakiintunutta ohjelmaa. Ensimmäisenä päivänä pidetään työpajat, joissa pureudutaan ajankohtaisiin aiheisiin. Kevään 2019 aiheita olivat monitoroinnin hyödyntäminen maatiloilla tehtävien tarkastusten korvaajana ja prosessien automatisointi, erityisesti automaattisten tarkisteiden käyttö.

Toisen päivän aloittaa Tour de Table, jossa Panta Rhei -sihteeristö purkaa kaikille maille toimitetun ennakkokyselyn tulokset. Tällä kertaa kyselyllä kerättiin tietoa jäsenmaiden käyttämistä mobiilisovelluksista. Osuuteen kuuluvat myös kolmen ennalta sovitun maan esitykset. Tänä keväänä Italia, Luxemburg ja Liettua valottivat kokemuksiaan monitoroinnista.

Toisen päivän ohjelma jatkuu mittavalla sarjalla ajankohtaisia alustuksia ja live-demonstraatioita eri maista. Erityistä mielenkiintoa niitti tällä kertaa komission katsaus tulevaan ohjelmakauteen. Tietojärjestelmien kehittäjät ovat toimeenpanon ytimessä, sillä jokainen pykälä on pystyttävä muuntamaan myös tietojärjestelmiksi. Mitä mutkikkaampaa lainsäädäntöä on luvassa, sen hankalammaksi, hitaammaksi ja kalliimmaksi käy tietojärjestelmien rakentaminen.

Esityksiä riittää kolmannelle päivälle, jonka päättää aloituspäivän työpajan tulosten purku sekä viimeiseen asti varjellun salaisuuden – seuraavan kokouspaikan – paljastaminen. Lokakuun Panta Rhei -kokous pidetään Kroatiassa. Myös Suomi on isännöinyt Panta Rhei -kokouksia: Levi sai kansainvälisiä vieraita vappuna 2015. Lisäksi Suomi ja Ruotsi järjestivät 1990-luvulla yhden kokouksen yhteisvoimin.

Konferenssin osallistujat ryhmäkuvassa ulkona.

Maksajavirastojen Panta Rhei -asiantuntijakaarti.

Sujuvaa yhteistyötä ja tuoretta ajattelua

Vaikka samasta aiheesta pidetään useampi esitys, ne eivät koskaan toista itseään, sillä maat ja niiden järjestelmät ovat niin erilaisia. Erityisen arvokasta on mahdollisuus luoda kontakteja kollegoihin eri maissa. Se helpottaa kovasti yhteistyötä jatkossa.

Kokemusten jakaminen avartaa ajattelua ja avaa uusia näkökulmia. Se myös opettaa arvostamaan omaa työtä. Ruokavirastossa yksi erityispiirre on se, että moni viljelijätukien tietojärjestelmiä kehittävä asiantuntija on myös itse viljelijä, jolloin IT- ja substanssiosaaminen yhdistyvät hyvin konkreettisella tavalla.

Ensimmäisenä suomalaisjäsenenä ohjausryhmässä

Panta Rhei -toimintaa luotsaa ohjausryhmä. Se sai ensi kertaa suomalaisvahvistuksen, kun sain aloittaa ohjausryhmän jäsenenä alkuvuodesta. Paikka tuli hakuun brittijäsenen vetäydyttyä tehtävästä Brexit-hengessä.

Ohjausryhmä haistelee ajan tuulia ja luonnostelee konferenssien ohjelmat. Valmistelua tehdään pääasiassa virtuaalisesti, mutta tapaamme myös kasvokkain kaksi kertaa vuodessa. Olin ensimmäistä kertaa mukana ohjausryhmän kokouksessa Frankfurtissa 19.6. Yllätyin positiivisesti siitä, miten hyvin konferensseista saatua palautetta hyödynnetään tulevissa tapahtumissa. Oli myös hienoa nähdä, miten monipuolisesti ohjausryhmän jäsenten toiveita kuunnellaan.

Ohjausryhmän jäsenyys tuo mukanaan myös muita velvoitteita. Takataskussa pitää aina olla valmisteltuna ajankohtainen esitys, jos jokin ennalta sovittu esitys jää konferenssista uupumaan. Olen suunnitellut, että toteutamme esityksen ainakin käynnissä olevasta eläinvalvontahankkeesta. Harvassa maassa on niin monimutkainen tukijärjestelmä kuin Suomessa. Kerrommekin mieluusti myös siitä, miten olemme silti saaneet sen taivutettua sujuvasti toimivaksi tietojärjestelmäksi, kun sen aika on.

Osallistujat istuvat konferenssissa, pöydällä on Suomen lippu.

Piia Ylikoski
yksikönjohtaja, viljelijätukien järjestelmäkehitysyksikkö