MMM:n hallinnonala monipuolisesti mukana Okrassa

13. kesäkuuta 2023

Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonala tarjoaa laajan kattauksen ajankohtaisia teemoja ja puheenaiheita 5.–8.7. Okra-maatalousnäyttelyssä. Yhteisosastolla ovat esillä mm. Vipu-mobiili, Hyrrä-asiointipalvelu, tilusjärjestelyt, koirarekisteri, elintarvikemarkkinat, ravinteiden kierrätys, eläinten hyvinvointi, kalastusasiat ja siementarkastus. Uusi maa- ja metsätalousministeri vierailee todennäköisesti tapahtumassa.

EU:n maatalouspolitiikan uudistuksen ajankohtaisia asioita on esillä maa- ja metsätalousministeriön ja Ruokaviraston messuohjelmassa. Asiantuntijat Ruokavirastosta opastavat Vipu-mobiilin käyttöön sekä esittelevät Hyrrä-asiointipalvelun uudistuksia ja neuvontaa maatiloille. Päivittäin osaston Luonnonvarat-lavalla on paneelikeskustelu EU:n maatalouspolitiikan uuden kauden käynnistymisestä.

Lisäksi Ruokaviraston messupisteellä esitellään koirarekisteriä ja kerrotaan sertifioidusta siemenestä ja vieraslajeista. LUMO-projekti esittelee toimia luonnon monimuotoisuuden turvaamiseksi ja lisäämiseksi maatiloilla. Myös Lähiruokapäivästä saa tietoa Ruokaviraston messupisteeltä.

MMM:n, Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen ja Varsinais-Suomen ELY-keskuksen yhteisellä Ravinteet kiertoon -pisteellä kuulet monipuolisesti ravinnekierrätyksen rahoitusmahdollisuuksista sekä pääset tutustumaan erilaisiin kierrätyslannoitevalmisteisiin ja niiden maaperävaikutuksiin. Esillä ovat muun muassa Ravinteiden kierrätyksen kokeiluohjelma ja Ravinnekiertotuki.

Maanmittauslaitoksen teemana ovat tilusjärjestelyt. Esittelyssä ovat Suomen pellot erilaisilla teemakartoilla, ja keskustelua käydään peltolohkon riittävästä koosta. Osaston Luonnonvarat-lavalla on joka päivä viljelijäpaneeli riittävästä peltolohkon koosta. Tilusjärjestelyiden hyödyistä kuulet myös päivittäin messujen ohjelmalavalla.

Vesialueiden omistaminen koskettaa yli miljoonaa suomalaista ja vesienomistajien aktiivisuus on keskeisessä asemassa vesien tulevaisuuden kannalta.  Kalatalouden Keskusliiton asiantuntijat ovat paikalla ja tarjoavat tietoa vesialueen omistuksesta ja kalastuksesta.

Eläinsuojeluasiamiehen ja Eläinten hyvinvointikeskuksen yhteisellä pisteellä on esittelyssä yksi uuden eläinten hyvinvointilain oleellisimmista muutoksista, eläinten käyttäytymistarpeet.

Elintarvikemarkkinavaltuutetun pisteelle voi tulla keskustelemaan ja kysymään elintarvikemarkkinavaltuutetun toiminnasta, esimerkiksi siitä miten elintarvikemarkkinavaltuutettu edistää hyviä kauppatapoja elintarvikeketjussa tai miten elintarvikemarkkinoiden toimivuutta voitaisiin parantaa. Asiantuntijat kertovat myös mm. maksuajoista, palautuksista ja muista elintarvikemarkkinoiden ajankohtaisista aiheista. 

Okra järjestetään 5.7.–8.7.Oripäässä. MMM:n hallinnonalan yhteisosasto sijaitsee sisähallissa F (osastot 16–19 ja 64–65). Tutustu Luonnonvarat-lavan ohjelmaan verkossa: ruokavirasto.fi/okra.

Lisätietoja:
Ruokavirasto
Jari Eloranta
viestintäjohtaja
p. 040 714 5810
etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi

Maa- ja metsätalousministeriö
Hannakaisa Markkanen
viestintäasiantuntija, CAP
p. 0295 162 068
etunimi.sukunimi@gov.fi