Tuenhakijan pankki- ja yhteystiedot | Tukien vähimmäisrajat | Tukien maksaminen | Tukien panttaus | Tukikatto | Verohallinnolle ilmoitettavat tiedot | De minimis -tuet | Rahoituskuri ja lineaarinen leikkaus | Tukien takaisinperintä | Tukien maatalouspoliittiset tavoitteet | Maatilan maksutapahtumat
Tukien tukimäärät on kerrottu kunkin tuen omilla sivuilla.
Tuenhakijan pankki- ja yhteystiedot
Varmista, että olet ilmoittanut maaseutuelinkeinoviranomaiselle oikean pankkitilinumeron ja yhteystiedot. Sekä ELY-keskusten että kuntien maaseutuelinkeinoviranomaisten kautta haettavien viljelijätukien pankkitilin on oltava sama. Ruokavirasto ei tee pankki- ja yhteystietojen muutoksia. Jos olet ensisijainen viljelijä, voit ilmoittaa pankki- ja yhteystietojen muutoksista Vipu-palvelussa. Muutoksista voit ilmoittaa myös kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle tai/ja ELY-keskukselle.
Tukien vähimmäisrajat
EU:n kokonaan rahoittamien tukien ja palkkioiden eli niin sanottujen suorien tukien haettujen tukien yhteissumman tulee ylittää 500 euroa tukivuodelta, jotta suorat tuet maksetaan hakijalle.
- Perustulotuki
- Uudelleenjakotulotuki
- Ekojärjestelmätuki
- Nuorten viljelijöiden tulotuki
- Erikoiskasvipalkkio
- Tärkkelyspalkkio
- Emo- ja lypsylehmäpalkkio
- Sonnipalkkio
- Teurashiehopalkkio
- Ulkosaariston nautapalkkio
- Uuhipalkkio
- Kuttupalkkio
- Teuraskaritsa- ja teuraskilipalkkio
Ympäristökorvaus, luonnonhaittakorvaus, eläinten hyvinvointikorvaus ja ei-tuotannollisten investointien korvaus maksetaan, jos maksettava tuki on yli 100 euroa yksittäistä tukimuotoa kohti.
Kansallisten tukien maksettavan määrän alaraja on 100 euroa hakijaa ja tukimuotoa kohti.
Tuen maksaminen ja suunniteltu aikataulu
Kunnan maaseutuelinkeinoviranomainen tai ELY-keskus tekee päätöksen tuesta. Ruokavirasto maksaa tuet tuensaajille. Tuet maksetaan pääsääntöisesti yhdessä tai kahdessa erässä.
Tukien maksamiseen vaikuttaa valvonnassa olevien tilojen lukumäärä sekä valvontojen edistyminen. Tuet voidaan maksaa vasta siinä vaiheessa, kun säädösten mukaiset valvonnat on suoritettu. Huomioi, että tuki voidaan maksaa yksittäiselle tilalle vasta sen jälkeen, kun kaikki valvontaan liittyvät toimet on kyseisen tilan osalta saatettu loppuun, vaikka tukien maksaminen olisikin jo aloitettu.
Maataloustukien maksamiselle esitetyt aikataulut ovat hallinnon asettamia tavoitteellisia maksuaikoja, eivät tukimaksujen eräpäiviä.
Maksuaikatauluista saat ajantasaista lisätietoa sivulta Maksuaikataulu.
Viljelijätukien panttaus
Tuenhakijana voit pantata viljelijätukesi velan vakuudeksi esimerkiksi luottolaitokselle, meijerille, maatalouskaupalle tai muulle velkojalle.
Tuenhakija ja velkoja tekevät keskenään kirjallisen panttaussopimuksen. Panttaussopimuksesta ja sen sisällöstä päättävät tuenhakija ja velkoja keskenään.
Tuenhakijan tai velkojan on toimitettava tukea käsittelevälle viranomaiselle panttaussopimus tai kirjallinen panttausilmoitus. Jos velkoja tekee ilmoituksen, hänen on toimitettava viranomaiselle myös panttaussopimus. Jos ilmoitat panttauksesta itse tuenhakijana, voit toimittaa myös vapaamuotoisen ilmoituksen. Panttausilmoitus on tehtävä kirjallisesti.
Panttausilmoituksessa on kerrottava
- panttauksen antaneen tuenhakijan nimi
- panttauksen kohde eli viljelijätuet
- määrä, josta pantti on annettu
- velkojan nimi
- velkojan y-tunnus tai henkilötunnus sekä
- velkojan tilinumero.
Tukea käsittelevä viranomainen ei saa neuvoa panttaussopimuksen sisällöstä tai panttauksen vaikutuksesta muihin velkoihin. Viranomainen neuvoo, mitä tietoja panttauksesta on toimitettava, jotta viranomainen voi vähentää pantatun osuuden maksettavista tuista.
Tukikatto
EU:n rahoittamiin tukiin on asetettu tiettyjä euromääräisiä rajoitteita, joiden ylittyessä tukien yksikkötasoa joudutaan leikkaamaan. Tuenhakijan on hyvä huomioida mahdolliset tukien yksikkötasoa koskevat leikkaukset, kun hän tekee tukilaskelmia.