Vipu-ohje: Poikkeuksellinen mukautustuki 2022

Ohje: Vipu-palveluun kirjautuminen.

Va­lit­se tuki­muo­to Poikkeuksellinen mukautustuki säh­köi­sen asi­oin­nin etu­si­vul­laHakemuksen jättämisen sähköiseen asiointiin pääset Vipu-palvelun ylävalikon Hae/Ilmoita -kohdasta tai vaihtoehtoisesti etusivun Hae tukia ja ilmoituksia -painikkeen kautta. Haku on auki 8.8.-18.8.2022.

Kuvakaappaus Vipupalveusta, valitse hakemus tai ilmoitusKuva 1. Valitse Poikkeuksellinen mukautustuki.

Valinnan jälkeen avautuu näkymä, jossa on kolme osiota: Hakijan tiedot, Hakemustiedot sekä Yhteenveto ja lähetys.

1. Hakijan tiedot

Kuvakaappaus Vipu-palvelusta, hakijan tiedotKuva 2. Valitse tuenhakija alasvetovalikon avulla.

2. Hakemustiedot

Tuen haku

Merkitse rasti, että haet poikkeuksellista mukautustukea. Samalla rastilla vakuutat täyttäväsi tuen ehdon eli jatkat maataloustoimintaa vuonna 2022.

Maataloustoiminnan jatkamisella tarkoitetaan, että hakija jatkaa vastaavaa samaa maataloustoimintaa kuin vuonna 2021 ja hänellä on kyseisestä toiminnasta maataloustukihakemus vuodelle 2022. Puutarhatuotteiden varastoinnin jatkamisen ehto täyttyy, jos hakijalla on peltotukien hakemus, jossa puutarhakasvien alaa on ilmoitettu vähintään 1 ha.

Rastin laittamisen jälkeen näytölle tulee tietoa tukiperusteen täyttymisestä.

Kuvakaappaus Vipu-palvelusta, hakemustiedot-välilehtiKuva 3. Hakemustiedot-välilehti tukihakurastin lisääminen

Tukiperuste

Tukiperusteena ovat tukialueen AB tuet: kasvihuonetuotannon tuki, sika- ja siipikarjatalouden tuotannosta irrotettu tuki ja puutarhatuotteiden varastointituki. Tuen perään muodostuu sana Kyllä tai Ei. Kyllä tarkoittaa, että tilallesi on myönnetty vuodelta 2021 kyseistä tukea. Ei tarkoittaa, että tilallesi ei ole myönnetty vuodelta 2021 kyseistä tukea.

Kuvakaappaus Vipu-palvelusta, hakemustiedot-välilehtiKuva 4. Hakemustiedot-välilehti tukiperusteen näyttäminen

Tilatunnukset

Jos tilallesi ei muodostunut tukiperustetta eli jokaisen tuen perään muodostui sana Ei, sinulla voi olla oikeus tukeen koko tilan hallinnansiirron tai muun vastaavan syyn takia. Ilmoita tällöin vuonna 2021 käytössäsi ollut tilatunnus painamalla Lisää tilatunnus -linkkiä. Huom. Tarkoitetaan tilannetta, jossa tilatunnuksesi on vaihtunut vuodelle 2022. Ei siis oma käytössä oleva tilatunnuksesi.

Lisää tarvittaessa uusi tilatunnus, jos sinulla on hallinnassasi useampia tiloja. Voit poistaa väärän tunnuksen Poista-toiminnolla. Antamasi tilan tilatunnus ja ensisijaisen viljelijän tieto tulee näkyviin sivulle.

Kuvakaappaus Vipupalvelusta, tilatunnuksen lisääminenKuva 5. Tilatunnuksen lisääminen

3. Yhteenveto ja lähetys

Yhteenvetotiedot

Voit tarkastella ilmoittamiasi tietoja painamalla sivun ylälaidassa olevaa Tulosta yhteenveto -painiketta. Yhteenveto muodostuu erilliselle näytölle esikatseluversioksi ennen lähettämistä. Jos tiedoissa on korjailtavaa, palaa Hakemustiedot -välilehdelle ja korjaa tiedot. Muista tallentaa tiedot.

Tarkista onko Huomautukset -kohdassa huomautuksia. Punaisella olevat huomautukset estävät hakemuksen lähettämisen.

Lähetyksen tiedot

Ilmoita sen henkilön sähköpostiosoite, jolle vahvistusviesti poikkeuksellisen mukautustuen hakemuksen lähettämisestä halutaan menevän. Voit antaa tähän kohtaan useampia sähköpostiosoitteita Lisää uusi sähköpostiosoite -painikkeesta. Poista -toiminnolla voit poistaa virheellisen/ylimääräisen sähköpostirivin.

Lisätiedot -laatikkoon voit kirjoittaa lisätietoa kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle esimerkiksi hallinnansiirrosta.

Kuvakaappaus Vipu-palvelusta, lähetyksen lisätiedotKuva 6. Lähetyksen lisätiedot

Tal­len­na si­vul­le li­sä­tyt tie­dot Tal­len­na -pai­nik­kees­ta

Lä­he­tys kä­si­tel­tä­väk­si

Paina Lähetä käsiteltäväksi -painiketta, kun hakemus on mielestäsi valmis lähetettäväksi. Sivun ylälaitaan muodostuu vihreä laatikko, joka kertoo, että milloin ja mihin aikaan lähetys on vastaanotettu. Saat lähettämisestä sähköpostin antamaasi sähköpostiosoitteeseen.

Kuvakaappaus Vipu-palvelusta, lähetystiedotKuva 7. Lähetys vastaanotettu ja aikaleima

4. Hakemuksen muuttaminen ja tarkastelu

Voit hakuajan puitteissa vielä peruuttaa hakemuksen painamalla Peruuta lähetys -painiketta.  Painikkeen painamisen jälkeen kysytään vielä vahvistusta peruutukselle. Kun vastaat Kyllä, peruutan lähetyksen, saat peruutuksesta sähköpostin antamaasi sähköpostiosoitteeseen. Huom. Muista kuitenkin lähettää hakemuksesi sen jälkeen uudestaan.

Voit tarkastella ja tallentaa lähettämäsi hakemuksen yhteenvedon valitsemalla sivun ylälaidassa Tulosta yhteenveto -painikkeen. Yhteenveto muodostuu erilliselle näytölle.

Yhteenvetosivun ylälaidassa oleva teksti "Tiedot lähetetty käsittelyyn" tarkoittaa, että olet lähettänyt hakemuksen tässä muodossa. Voit tallentaa yhteenvetotulosteen omalle tietokoneellesi.

Kuvakaappaus Vipu-palvelusta, yhteenvetotulosteKuva 8. Yhteenvetotuloste, tiedot lähetetty käsittelyyn

Hakemuksen lähettämisen jälkeen voit sulkea sivun Sulje asiointi -kohdasta (oikeassa ylälaidassa). Näyttö palautuu Vipu-palvelun etusivulle. Hakemukset ja ilmoitukset -kohdasta voit tarkistaa, että poikkeuksellisen mukautustuen hakemuksesi on palautettu/lähetetty tilassa.

Kuvakaappaus Vipu-palvelusta, Hakemukset ja ilmoituksetKuva 9. Lähetetty hakemus näkyy Vipun etusivulla Hakemus ja ilmoitus-osiossa