Vipu – viljelijän verkkoasiointi

VIPU- enemmän aikaa olennaiseenVipu-palvelu on viljelijöiden verkkoasiointipalvelu, jossa voit

 • asioida verkossa sekä tarkastella maatilasi tukihakemustietoja ja karttakuvia
 • täyttää ja lähettää tukihakemuksen tai valtuuttaa neuvojan täyttämään hakemuksen puolestasi
 • tarkistaa ja muuttaa peltolohkojesi rajoja, katsella perus- ja kasvulohkotietoja sekä hyödyntää karttatoimintoja
 • selailla maksutapahtumia ja tulostaa maksuilmoituksia
 • selailla maatilasi sitoumustietoja
 • muokata maatilasi käyttöoikeuksia
 • muokata osallisten tilinumeroita, sähköpostiosoitteita ja puhelinnumeroita.

Kirjaudu Vipu-palveluun

Katso myös: Vipu-mobiili on viljelijän tärkeä työkalu

Katso myös: Tukiyhteenveto

Kirjautuminen ja käyttäjäoikeudet

Pääset kirjautumaan Vipu-pal­ve­luun selausoikeuksilla, mutta asiointia varten tarvitset asi­oin­ti­oi­keu­det. 

Kirjaudu Vipu-palveluun osoitteessa: https://vipu.ruokavirasto.fi. Tunnistaudu palveluun pankkitunnuksilla, mo­bii­li­var­menteella tai sähköisellä henkilökortilla.

 • Jos tunnistaudut verkkopankkitunnuksilla, palvelu oh­jaa si­nut pank­ki­si kir­jau­tu­mis­ik­ku­naan. Lisätietoa pankkitunnuksilla tunnistautumisesta saat oman pankkisi verkkosivustolta. Verkkopankkitunnuksiasi käytetään ainoastaan tunnistautumiseen, pankkitietosi eivät välity Vipu-palveluun.
 • Mo­bii­li­var­men­teen käy­tös­tä saat oh­jeet oman mat­ka­pu­he­lin­o­pe­raat­to­ri­si verk­ko­sivuilta tai osoit­tees­ta mo­bii­li­var­men­ne.fi.
 • Jos kirjaudut HST-kortilla, valitse Var­men­ne­kort­ti ja käy­tä tun­nis­tau­tu­mi­seen var­men­ne­kort­tia ja kor­tin­lu­ki­jaa.

Hae käyttöoikeuksia

Voit hakea ja perua käyttäjäoi­keuk­sia lo­mak­keel­la 457. Kokonaan uuden maatilan asiointioikeuksia voit hakea lomakkeella 456.

Ensisijaisena viljelijänä voit valtuuttaa myös itse muita käyttäjiä ja perua valtuutuksia Vipun Maatila-valikon Käyttöoikeudet-osiossa.

Valtuuta toinen henkilö

Sähköinen asiointi edellyttää, että yksi henkilö valtuutetaan allekirjoittamaan sähköinen tukihakemus muiden puolesta.  Asiointioikeudet ovat yleensä ensisijaisella viljelijällä. Sähköisessä asioinnissa voit valtuuttaa esimerkiksi neuvojan asioimaan puolestasi. Neuvojan sähköisestä valtuuttamisesta on kerrottu tarkemmin Peltotukien hakuoppaan luvussa Tukien hakeminen.

Voit päivittää itse seuraavat yhteystietosi Vipu-palvelussa:

 • Asiointikieli
 • Osoitetiedot – jos haluat maaseutuhallinnon käyttävän jotakin muuta osoitetta, kun väestötietojärjestelmässä olevaa
 • Sähköpostiosoite
 • Puhelinnumero (numeron pitää olla matkapuhelinnumero, johon voit vastaanottaa tekstiviestejä)
 • Tieto siitä, saako yhteystietojasi luovuttaa markkinointitarkoituksiin tai neuvonnallisiin tarkoituksiin
 • Pankkitilinumero, jolle hakemasi tuet maksetaan

Vipu-ohje: Yhteystietojen päivittämiseen Vipu-palvelussa

Voit ottaa yhteyttä verkkoasiointia ja Vipu-pal­ve­lun käyt­töä kos­ke­vis­sa ky­sy­myk­sis­sä oman yhteistoiminta-alueesi tai ELY-keskuksesi sähköisen tukihaun asiantuntijaan, jolta saat apua käyttöoikeuksiin, sovelluksen käyttämiseen ja hakemusten lähettämiseen liittyvissä kysymyksissä. Yh­tey­den­otto ta­pah­tuu klikkaamalla Vipu-palvelussa Käy­tön tuki -koh­taa. Näyttöön avau­tuu yh­tey­den­otto­sivu, jos­sa voit valita, haluatko apua säh­kö­pos­tit­se vai pu­he­li­mit­se.

Kuvankaappaus Vipu-palvelustaKuva 1: Sivun alalaidasta Käytön tuki -kohdasta löydät kuntasi tai ELY-keskuksesi yhteystiedot.

Ota yhteyttä

Hae yhteistoiminta-alueesi

Suosittelemme, että käytät sovellusta Goog­le Chrome- tai Mozilla Fire­fox -se­lai­mel­la.  Selaimen välimuisti kannattaa tyhjentää ennen Vipu-palveluun kirjautumista. Tarkista selaimen asetuksista, että pop up -ikkunoita ei ole estetty. Salli selaimella evästeiden (cookies) käyttö. So­vel­lus toi­mii parhaiten yleisimmillä selaimilla ja niiden tuoreimmilla versioilla.  

Kun käytät karttoja, suosittelemme, että käytät Vipua pöytäkoneella tai kannettavalla tietokoneella.

So­vel­luk­sen tie­dos­to­jen tu­los­tus­ta var­ten tar­vit­set pdf-tiedostojen katseluohjelman, esimerkiksi Adobe Acrobat Readerin. Oh­jel­man voit la­da­ta maksutta Adoben verkkosivustolta.

Kun kirjaudut sovellukseen, se­lain saat­taa an­taa va­roi­tuk­sen epä­luo­tet­ta­vas­ta tie­to­tur­va­ser­ti­fi­kaa­tis­ta. Vah­vis­ta tur­val­li­suus­poik­keus ja la­taa se­lai­men eh­dot­ta­ma var­men­ne ko­neel­le, minkä jälkeen Vipu-pal­ve­lun kir­jau­tu­mis­sivu avautuu.

Lisätietoa

 • 12. kesäkuuta 2024

  Vipu-palvelussa käyttökatko keskiviikkona 19.6.

  Ruokaviraston verkkoasiointipalvelu Vipussa on käyttökatko keskiviikkona 19.6.2024. Käyttökatko johtuu  asiointipalvelun päivityksestä. Käyttökatkon aikana palvelu ei ole käytettävissä. Myös…

  Vipu-palvelussa käyttökatko keskiviikkona 19.6.
 • 17. toukokuuta 2024

  Asiointipalveluissa käyttökatko 24.5. klo 16.15 alkaen

  Ruokaviraston asiointipalveluissa on tietojärjestelmien huollosta johtuva käyttökatko perjantaista 24.5. kello 16.15 alkaen. Asiointipalvelut ovat normaalisti käytettävissä viimeistään maanantaina…

  Asiointipalveluissa käyttökatko 24.5. klo 16.15 alkaen
 • 25. huhtikuuta 2024

  Vipu-palvelussa käyttökatko 2.5.2024

  Ruokaviraston verkkoasiointipalvelu Vipussa on käyttökatko torstaina 2.5.2024. Käyttökatko johtuu  asiointipalvelun päivityksestä. Käyttökatkon aikana palvelu ei ole käytettävissä. Myös Vipu-mobiiliin…

  Vipu-palvelussa käyttökatko 2.5.2024
Sivu on viimeksi päivitetty 14.12.2023