Vipu-ohje: Valumavesitoimenpiteen toimenpidealojen muokkaus sähköisessä tukihaussa 2022

Julkaisupäivä: 3. toukokuuta 2022

Ohje: Vipu-palveluun kirjautuminen.

Valumavesilohkojen muokkaus on mahdollista Vipun päätukihaussa, Haettavat tuet -osiossa. Rastittaessasi tukilistauksesta ympäristökorvauksen,  listautuvat ympäristösitoumukseen valitsemasi toimenpiteet sivun alaosaan. Mikäli olet valinnut ympäristösitoumuksen toimenpiteeksi valumavesien hallinnan, näkyy se muiden valitsemiesi toimenpiteiden tavoin listalla.

Ympäristökorvauksen rastin valinnan yhteydessä tehdään valumavesien esitäyttö vuodelle 2022. Tällöin valumavesipaneelin alle luodaan toimenpidelohkojen tiedot hakuvuoden ja edellisvuoden peruslohkojen perusteella. Tee mahdollisuuksien mukaan peruslohkomuutokset (yhdistäminen, jako ja rajakorjaukset) ennen ympäristökorvauksen rastimista. Jos kuitenkin teet muutoksia lohkoihin, voit esitäyttää valumavesitiedot uudelleen poistamalla ja lisäämällä ympäristökorvauksen rastin.

Kuvakaappaus Vipusta, valumavesien hallintaKuva 1. Valumavesien hallinta paneelin alla näet käsittelymenetelmät

Vuonna 2022 et voi enää lisätä toimenpiteeseen kokonaan uusia lohkoja, etkä saa vaihtaa aiemmin ilmoitettua menetelmää. Lohkon hallinnan vaihtuessa voit jatkaa toimenpidettä lohkolla tai luopua siitä. Toimenpidealaa lohkolla ei saa muuttaa kuin digitoinnin tarkentumisen johdosta (jos järjestelmä on koko ajan kattanut myös lisättävän osan). Menetelmän toteuttamisesta voit luopua kokonaan tai osin, mutta maksetut korvaukset poistetulta alalta on palautettava. Toimenpiteestä luopumisesta on ilmoitettava kirjallisesti kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle.

Esitäytössä huomioidaan peruslohkoissa vuodelle 2022 tapahtuneet muutokset. Esitäytön jälkeen voit tarkastella ja tarvittaessa muuttaa tietoja mm. seuraavasti:

  • Voit lisätä toimenpiteeseen peruslohkon, jonka olet liittänyt tilasi hallintaan. Lisääminen edellyttää, että peruslohko on ollut valumavesien hallinta -toimenpiteellä edelliselläkin tilalla. Lisätessäsi toimenpiteeseen uutta hallintaan otettua peruslohkoa, ilmoita lisätiedoissa myös tila/viljelijä, jolta lohko on siirtynyt.  Liitteiden palauttaminen uudelleen ei ole välttämätöntä.
  • Voit lisätä toimenpiteeseen aiemmin ilmoitetun peruslohkon, joka on yhdistetty tai jaettu (näkyy harmaana)
  • Pystyt poistamaan toimenpiteestä itse lisäämäsi lohkot, mutta et muita lohkoja.
  • Voit myös muuttaa käsittelymenetelmän pinta-alaa (Ainoastaan, jos peruslohkon digitointivirheitä on korjattu!)

Jos sitoumuksellasi ei ole valumavesien hallinta -toimenpidettä, mutta olet saanut toimenpiteessä aiemmin olleita lohkoja hallintaasi, voit lisätä toimenpiteen sitoumukselle lomakkeella 479. Kun kunta on käsitellyt lisäyksen, paneeli aukeaa ja pääset lisäämään lohkot toimenpiteelle.

Klikkaamalla käsittelymenetelmän edessä olevaa nuolta aukeavat käsittelymenetelmän tarkemmat tiedot, eli käsittelymenetelmän peruslohkot sekä peruslohkojen pinta-alat ja käsittelymenetelmän pinta-alat vuosina 2021 ja 2022. Rivin loppuun tulee näkyviin Lue, mikäli toimenpiteen ala on muuttunut esitäytössä.

Alla olevassa kuvassa näkyy yliviivattuna hallinnasta poistettu lohko. Yhdistetty/jaettu lohko näkyy harmaana. Vasemmassa alalaidassa olevasta Muokkaa-painikkeesta aukeaa muokkausnäkymä.

Kuva 2. Valumavesien hallinta -toimenpidettä noudattavat lohkot

Käsittelymenetelmän peruslohkojen pinta-alojen muokkaus avautuu peruslohkorivillä viimeisenä olevasta muokkaus-/kynäkuvakkeesta.

Kuva 3. Muokkaa tarvittavilta osin toimenpidettä

Uuden lohkon lisääminen toimenpiteeseen tapahtuu Lisää käsittelymenetelmä peruslohkolle -linkistä. Avautuvassa näkymässä valitse alasvetovalikosta peruslohko, jonka haluat lisätä toimenpiteeseen. Valittavissa on vain ne  lohkot, jotka olet liittänyt hakemuksellesi tai jotka on jaettu tai yhdistetty tänä vuonna.

Valitse sama käsittelymenetelmä kuin lohkolla oli edellisenä vuonna ja syötä käsittelymenetelmän pinta-ala. Lisää vielä hakuperusteen numero. Numeroiden selitteet löydät info-pallukan takaa. Ilmoita tarvittaessa lisätiedoissa myös tila/viljelijä, jolta lohko on siirtynyt. Paina lopuksi Hyväksy-painiketta. Itse lisätyn peruslohkon pystyt myös poistamaan toimenpiteeltä.

Kuvakaappaus käsittelumenetelmät-ikkunasta

Kuva 4. Täytä peruslohkolle käsittelymenetelmän tiedot