Vipu-ohje: Porotalouden eläinkohtainen tuki 2023

Julkaisupäivä: 14. elokuuta 2023

Porotalouden eläinkohtaista tukea voit hakea Vipu-palvelussa.

Tutustu ennen hakemuksen tekoa tuen ehtoihin. Lisätietoja tuen hausta löydät myös osoitteesta ruokavirasto.fi/porotalouden-elainkohtainen-tuki.

Hae porotalouden eläinkohtaista tukea Vipu-palvelun Sähköisessä asioinnissa viimeistään 7.9.2023. Haku päättyy klo 23.59. Mainittu kellonaika määräytyy Suomen aikavyöhykkeen mukaan, joka on UTC+2 ja kesäaikana UTC+3.

Mikäli et halua käyttää sähköistä Vipu-palvelua tai tuenhakijana on kuolinpesä, hae tukea paperilomakkeella 227.  Palauta paperilomake ja tarvittavat liitteet Lapin ELY-keskukseen 7.9.2023 mennessä.

Tuen hakeminen

Aloita porotalouden eläinkohtaisen tuen hakeminen sähköisesti avaamalla Vipu-palvelun etusivu. Aloita kirjautuminen Vipu-palveluun klikkaamalla painiketta Sähköinen tunnistautuminen. Tämä vie sinut Suomi.fi-tunnistukseen jossa tunnistaudut palveluun.

Valitse haluamasi tunnistustapa ja anna tunnistuksessa tarvittavat tiedot. Kun tunnistautuminen onnistuu, pääset Vipu-palvelun etusivulle.
Kuvankaappaus Vipu-palvelun etusivulta

Sähköinen tunnistautuminen linkistä avautuu Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalan asiointipalvelu. Tästä voit valita haluamasi tunnistautumistavan ja antaa tarvittavat tiedot.
Kuvankaappaus tunnistautumis-sivulta

Asiointipalvelu ilmoittaa mitä tietoja sinusta välitetään tunnistautumisen yhteydessä.
Kuvankaappaus tunnistautumis-sivulta

Tunnistautuminen antaa ilmoituksen "Olet tunnistautumassa Maa- ja metsätalousministeriön asiointipalveluun", paina tässä Jatka palveluun-painikkeesta.

Kuvankaappaus tunnistautumis-sivulta
Valitse Vipu-palvelun etusivulla kohta Hae tukia ja jätä ilmoituksia tai Hae/ilmoita. Porotalouden eläinkohtainen tuki -linkistä pääset hakemaan tukea.

Kuvankaappaus, Hae tai ilmoita

Täytä kaikki pakolliset tiedot hakemukselle, jotta pääset tallentamaan hakemuksen. Pakolliset kohdat on merkitty punaisella tähdellä.

Hakijan tiedot

Hakijan tiedot -välilehdellä tuenhakijana on henkilö, joka on kirjautunut Vipuun.

Jos hakijan pankkitilinumero puuttuu, Vipu huomauttaa asiasta. Samalla avautuu paikka tilinumeron ilmoittamiselle. Pääset hakemuksella eteenpäin vasta kun olet ilmoittanut tilinumerosi.

Kuvankaappaus Vipu-palvelusta

Hakemuksen tiedot

Ruokakunnan jäsenet listauksessa ensimmäisenä henkilönä on Vipuun kirjautunut tuenhakija. Hakemuksen tiedoissa on oletuksena, että haet poroluettelon mukaisten poromäärien perusteella.Kuvankaappaus Vipu-palvelusta

Jos haluat hakea tukea poroluettelosta eriävillä poromäärillä, valitse viimeisestä sarakkeesta Muokkaa. Painikkeesta avautuu ”Muokkaa ruokakunnan jäsenen tietoja”-osio, jossa pääset muuttamaan tietoja.

Poikkeustilanteita, jossa poromäärät voivat muuttua, ovat esimerkiksi porokaupat. Kirjoita perustelut poroluettelosta eriäviin poromääriin ja lisää tarvittavat liitteet ennen hakemuksen lähetystä.

Kuvankaappaus Vipu-palvelusta

Lisää jokainen poroja omistava ruokakunnan jäsen, jonka poroista haet tukea, kohdasta + Lisää uusi jäsen, erikseen.

Kuvankaappaus Vipu-palvelusta

Valitse ensin, haetko jäsenen poroluettelolla olevan poromäärän mukaan vai et. Sen jälkeen lisää jäsenen nimi ja henkilötunnus. Mikäli kirjoitat henkilötunnuksen väärin, Vipu ilmoittaa virheestä.

Valitessasi Haen poroluettelon määrän mukaan, lisää vain ruokakunnan jäsenen nimi ja henkilötunnus. Sinun ei tarvitse ilmoittaa porojen lukumääriä.

Mikäli valitsit, ”En hae poroluettelon määrän mukaisesti”, ilmoita lisäksi poromäärät ja paliskunta. Lisää perustelut ja liitä hakemukselle liitteet ennen hakemuksen lähettämistä.

Liitetiedostojen lisääminen hakemukselle

Liitä tukihakemukseen porotalouden tuloslaskelma, joka on pakollinen liite. Jos haet ensimmäistä kertaa porotalouden eläinkohtaista tukea, tuloslaskelmaa ei tarvitse toimittaa.

Jos haet tukea muiden ruokakunnan täysi-ikäisten jäsenten puolesta, liitä mukaan heiltä valtakirja. Valtakirja tarvitaan myös hakijan puolisolta.

Liitä mukaan myös mahdolliset porokauppojen kauppakirjat, jos haet tukea muun kuin poroluettelon määrän mukaan ja perusteena on porokaupat.

Valitse Liitteen tyyppi -valikosta mitä liitettä olet liittämässä hakemuksellesi. Valitse joko porotalouden tuloslaskelma, valtakirja, perukirja, kauppakirja tai muu liite.  

Kun olet valinnut liitteen tyypin, pääset lisäämään liitteen Selaa- tai Valitse tiedosto-painikeesta. Esiin aukeaa ponnahdusikkuna, jonka kautta voit etsiä liitteeksi haluamasi tiedoston. Liitteiksi kelpaa ainoastaan PDF-tiedosto ja sen maksimikoko on 5 MB.

Valitse tiedosto ja klikkaa tämän jälkeen Avaa-painiketta. Ponnahdusikkuna sulkeutuu ja valittu tiedosto tulee esille Lisätyt liitteet -kohtaan. Voit poistaa lisätyn liitteen Poista-painikkeesta.

Kuvankaappaus Vipu-palvelusta
Kuvankaappaus Vipu-palvelusta

Voit lähettää sähköisen hakemuksen ilman porotalouden tuloslaskelmaliitettä ja toimittaa se myöhemmin paperisena Lapin ELY-keskukseen. Tukea ei myönnetä ilman tuloslaskelmaa.

Yhteenveto ja lähetys

Yhteenveto ja lähetys -välilehdellä voit tarkistaa yhteenvedon hakemuksesi tiedoista, lähettää hakemuksesi käsiteltäväksi tai peruuttaa lähetetyn hakemuksen.

Kuvankaappaus Vipu-palvelusta

Kirjoita Lähetyksen lisätiedot- kohtaan sähköpostiosoite tai -osoitteet, joihin haluat vahvistusviestin hakemuksen lähettämisestä.

Huomautukset-kohdassa näet sovelluksen antamia huomautuksia. Tarkista huomautukset ennen hakemuksen lähettämistä. Ohjelma huomauttaa porotalouden tuloslaskelmasta aina, vaikka olisitkin liittänyt sen jo hakemukselle.

Yhteenveto-kohdassa näet hakemuksen yhteenvedon ja hakemukselle ilmoitetut tiedot.

Liitteet-kohdasta näet hakemukselle liitetyt liitteet.

Kuvankaappaus Vipu-palvelusta

Voit tulostaa yhteenvedon tietojen tarkistamiseksi sivun yläreunassa olevasta Tulosta yhteenveto-painikkeesta.

Kuvankaappaus Vipu-palvelusta

Tulostuvasta esikatseluversiosta näet hakemuksella ilmoitetut tiedot.

Esikatseluversio tulosteesta

Kun olet tarkistanut, että  hakemuksen tiedot ovat oikein, olet liittänyt hakemukselle tarvittavat liitteet ja olet lisännyt sähköpostiosoiteen vahvistusviestiä varten, lähetä hakemus Lähetä käsiteltäväksi-painikkeesta.

Kuvankaappaus Vipu-palvelusta

Saat vahvistusviestin sähköpostiisi hakemuksen lähettämisestä. Vipu kysyy vielä lähetyksen vahvistuksen ja ilmoittaa, jos lomakkeella on huomautuksia. Vipu muistuttaa myös hakemuksen pakollisesta liitteestä, porotalouden tuloslaskelmasta. Vipu huomauttaa porotalouden tuloslaskelmasta siitä huolimatta, vaikka olisit liittänyt sen.

Vahvista hakemuksen lähetys Lähetä-painikkeesta.

Kuvankaappaus Vipu-palvelusta

Vipu-palvelun näytön yläreunaan tulee ilmoitus lähetyksen onnistumisesta ja lisätietoihin merkittyyn sähköpostiin tulee ilmoitus tuen hakemuksen palauttamisesta sähköisesti.

Kuvankaappaus Vipu-palvelusta

Kun olet lähettänyt hakemuksen, voit tulostaa Tulosta yhteenveto-painikkeesta yhteenvedon, jossa näkyy ilmoitetut tiedot ja aika, jolloin tiedot on lähetetty käsittelyyn.

Kuvankaappaus Vipu-palvelusta

Jos haluat peruuttaa hakemuksen lähettämisen tehdäksesi korjauksia, onnistuu se Peruuta lähetys -painikkeesta hakuajan aikana. Vipu kysyy vielä peruutuksen vahvistuksen. Kun valitset Kyllä, peruutan lähetyksen, pääset muokkaamaan hakemuksen tietoja hakuajan ollessa käynnissä.

Muista lähettää hakemus uudestaan käsiteltäväksi vielä ennen hakuajan päättymistä.

Jos huomaat hakuajan päättymisen jälkeen hakemuksella virheen, tai hakemuksessa ilmoitettavat tiedot ovat muuttuneet, ilmoita siitä kirjallisesti Lapin ELY-keskukseen. Ilmoita tapahtuneista muutoksista 15 työpäivän kuluessa.