Mikä muuttuu peltotuissa?

Peltotukiin tulevat uudistukset muuttavat sekä viljelijöiden että hallinnon tekemistä enemmän kuin milloinkaan aiemmin Euroopan unioniin kuulumisemme aikana.

Peltotukien hakeminen muuttuu vuodesta 2023 alkaen täysin sähköiseksi. Paperilomakkeet poistuvat käytöstä. Tutuksi tulleen Vipu-palvelun lisäksi käytössäsi on mobiilisovellus, Vipu-mobiili.

Täysin uutta on kaikkiin tukihakemuksella ilmoitettuihin peltolohkoihin tehtävä satelliittiseuranta. Jos jonkin lohkon hakemustiedot eivät vastaa satelliittikuvaa, saat hallinnolta asiasta tiedon Vipu-mobiililla. Voit korjata hakemusta vastaamaan tilannetta lohkolla tai korjata satelliittiseurannan tietoa lähettämällä älypuhelimellasi kuvan kyseiseltä lohkolta.

Viljelijän ja hallinnon välinen tiedonvaihto onkin jatkossa erityisen tärkeää. Vipuneuvojan tarkisteista saat aiempaa tarkempaa apua tukihakemuksesi täyttöön. Vipu-mobiilin avulla voit seurata tukiehtojen toteutumista kasvulohkoillasi ja suunnitella lohkoilla tehtäviä toimenpiteitä. Satelliittiseuranta vähentää paikalla tehtäviä tilavalvontakäyntejä. Joustavuutta lisää myös se, että peltotukien haussa ilmoittamasi tiedot eivät ole lopullisia. Voit tarvittaessa muuttaa tai korjata monia ilmoittamiasi tietoja Vipu-palvelussa syksyyn asti ilman seuraamuksia.

Useat peltotuet säilyvät lähes ennallaan, mutta moni ehto tai toimenpide myös uudistuu. Ehtojen noudattamisen määräaika vaihtelee aina kasvukaudella toteutettavasta toimenpiteestä niihin toimenpiteisiin, joiden maksuperusteet täyttyvät vasta kalenterivuoden (1.1.–31.12.) tai tästä poikkeavan sitoumusvuoden (1.5.–30.4.) päätteeksi. Nämä määräajat vaikuttavat myös viljelijätukien maksuaikatauluun.

Sivu on viimeksi päivitetty 9.11.2022