Tarkennettu tiedote: puutarhatuotteiden varastointituen haku on avoinna 1.–16.11.2023

31. lokakuuta 2023

Tukea puutarhatuotteiden varastointiin voi hakea verkkoasiointipalvelu Vipussa 1. marraskuuta alkaen.

Tukeen oikeuttavia puutarhatuotteita ovat kiinankaali, kyssäkaali, lanttu, mukulaselleri, nauris, omena, palsternakka, porkkana, punajuuri, punakaali, purjo, ruusukaali, savoijinkaali, sipuli ja valkokaali. Tuki haetaan marras- ja joulukuun puutarhatuotteiden varastomäärien perusteella.

Tukea voi hakea viljelijä, jolla on vähintään yksi hehtaari puutarhakasvien viljelyalaa. Varastoitujen tuotteiden tulee olla viljelijän itsensä tuottamia. Varastointiin käytettävän varaston on oltava hänen hallinnassaan ja täytettävä sille asetetut vaatimukset.

Viljelijän on pidettävä kirjaa varastoitavista tuotteista 1.11.–31.12.2023. Tuen määrä lasketaan marras- ja joulukuun puutarhatuotteiden varastomäärien keskiarvosta. Tukea hakiessaan viljelijä ilmoittaa marraskuun varastomäärän 1.11. tilanteen mukaan.

Lisäksi hakijan on ilmoitettava 15.12. tilanteen mukaiset varastomäärät viimeistään 31.1.2024. Joulukuun varastomäärien ilmoitusta ei kuitenkaan tarvitse tehdä, jos varastoissa ei joulukuussa ole enää tuotteita.

Tuki haetaan Vipu-palvelussa 1.–9.11. ja lomakkeella 1.–16.11.

Ennakkotiedosta poiketen puutarhatuotteiden varastointituen haku verkkoasiointipalvelu Vipussa on avoinna 1.–9.11. klo 23.59 asti.

Tämän jälkeen Ruokaviraston asiointipalveluissa alkaa huoltokatko. Huoltokatkon vuoksi tuen haku on mahdollista poikkeuksellisesti myös lomakkeella (lomake 228). Ruokavirasto suosittelee hakemaan tuen Vipu-palvelussa ennen huoltokatkon alkamista eli viimeistään 9.11.

Jos haet tukea lomakkeella, se on saatavilla Ruokavirasto.fi-verkkosivustolla. Lomakkeen voi pyytää myös ELY-keskuksesta.

Huomaa, että hakulomakkeen pitää olla perillä toimivaltaisessa ELY-keskuksessa viimeistään 16.11. Postita hakemuksesi ajoissa postin kuljetusajat huomioiden. Lomakkeen voi toimittaa myös sähköpostilla.

Toimivaltainen ELY-keskus määräytyy maatilan sijainnin mukaan seuraavasti:

  • Uusimaa, Varsinais-Suomi, Satakunta, Kaakkois-Suomi, Pirkanmaa, Häme ja Etelä-Savo: Varsinais-Suomen ELY-keskus
  • Pohjanmaa, Etelä-Pohjanmaa, Pohjois-Pohjanmaa, Keski-Suomi, Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala, Kainuu ja Lappi: Pohjanmaan ELY-keskus
  • Ahvenanmaa: Ahvenanmaan valtionvirasto

Lisätietoja:
Puutarhatuotteiden varastointituki (ruokavirasto.fi)  
Puutarhatuotteiden varastointituen hakuohje (ruokavirasto.fi)

Lisätietoja Ruokavirastosta:
Asiantuntija Lea Anttalainen
040 824 1373
etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi