Ruokaketjun hankehaku on avoinna 8.9.–6.10.2025. Ruokaketjun kehittämishankkeisiin myönnettävää avustusta voivat hakea järjestöt, yhdistykset, yritykset ja muut yhteisöt sekä korkeakoulut. Ruokaketjun hankehaku pohjautuu hallitusohjelmaan kirjattuihin ruokapoliittisiin linjauksiin. Hakija voi hakea yhden painopisteen alla eri teemoihin tai vaan yhteen teemaan.
Rahoituksella on tarkoitus toteuttaa hankkeita seuraavista teemoista:
1. ELINTARVIKEVIENNIN EDISTÄMINEN
Teema: Kansainvälisen vientiverkoston rakentaminen
2. PELTOKASVISEKTORIN KEHITTÄMINEN
Teema 1: Peltokasvisektorin kestävyys- ja vastuullisuustyön kehittäminen
Teema 2. Viljan lisääntyvät laatuvaatimukset
Teema 3. Kauran tunnettuuden lisääminen
3. LUONNONTUOTEALAN EDISTÄMINEN
Teema: Luonnontuotteiden keruun ja käytön edistäminen
4. LUOMUN KÄYTÖN EDISTÄMINEN
Teema 1: Luomun käytön edistäminen ammattikeittiöissä
Teema 2: Luomuosaamisen ja luomutiedon lisääminen
5. RUOKAKASVATUKSEN EDISTÄMINEN
Teema: Ruokakasvatusta itsenäistyville nuorille aikuisille
6. VUOROVAIKUTUKSEN LISÄÄMINEN RUOKAJÄRJESTELMÄSSÄ
Teema: Päättäjien ja vaikuttajien vuorovaikutuksen edistäminen ruokajärjestelmän ymmärryksen lisäämiseksi
Hankkeiden tulee olla laajoja, valtakunnallisia, puolueettomia ja yleishyödyllisiä. Niissä ei saa näkyä yritysten nimiä tai tuotemerkkejä. Myönnettävän avustuksen enimmäismäärä on 80 % hyväksyttävistä kustannuksista.
Ruokavirasto tekee päätökset rahoitettavista hankkeista marraskuussa 2025. Hankkeet voivat alkaa aikaisintaan 1.12.2025. Hanke voi kestää 1–3 vuotta ja sen tulee päättyä viimeistään 30.11.2028.
Ruokavirasto vastaa hankkeiden hakuprosessista ja hallinnoinnista. Hankkeet rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö ja rahoitusta voidaan myöntää yhteensä noin 1.8 miljoonaa euroa.
Hankesuunnitelmat liitteineen tulee toimittaa viimeistään 6. lokakuuta osoitteella kirjaamo@ruokavirasto.fi.
Lisätietoa hankehausta ja painopisteistä
Lisätietoja
Minna Talvitie, erityisasiantuntija, 050 5363500, etunimi.sukunimi(at)ruokavirasto.fi