Evira julkaisee tutkimustietoa uudella tavalla nettisivuillaan

12. joulukuuta 2018

26.10.2018 08:20

Miten viljan laatu muuttui märän kesän seurauksena? Entä kuuman ja kuivan? Missä osassa Suomea vaikutus oli suurin? Elintarviketurvallisuusvirasto Evira julkaisee uudessa analytiikkaportaalissa laboratorionsa tuottamaa, kaikille avointa tutkimustietoa. Ensimmäisenä julkaistaan tietoa viljan laadusta. Palveluun tulee myöhemmin avointa tietoa myös elintarvikkeiden, eläinten ja kasvien tutkimustuloksista.

Viljan laadusta koottu tieto päivittyy joka yö automaattisesti Eviran laboratoriotietojärjestelmästä. Evira on julkaissut viljan laatutuloksia internetissä jo vuosia, mutta uusi palvelu tuo tietoa esiin nopeammin ja havainnollisemmin. Käytössä on diagrammeja, joista selviää vuosien välinen vaihtelu.

Tietoja voi tarkastella myös karttojen avulla: yhdellä silmäyksellä voi nähdä viljan laatutiedot koko Suomen alueelta. Käyttäjä voi itse valita vuoden, viljalajin ja -lajikkeen, jonka tuloksia haluaa tarkistella.

Viljan laatu kiinnostaa erityisesti viljelijöitä ja vilja-alalla toimivia yrityksiä. Sadon laatu vaikuttaa voimakkaasti viljelijän talouteen.

Vuoden 2018 viljan laatutulokset päivittyvät jatkuvasti, koska näytteiden analysointi on vielä kesken. Lopulliset tulokset julkaistaan helmikuussa 2019.

Lajiketietoa käytännön viljelyksiltä

Analytiikkaportaalissa on tietoa myös eri viljalajikkeiden laadusta ja satoarvioista. Tuloksia voidaan katsoa joko yksittäisiltä vuosilta tai usean vuoden keskiarvoina. Viljalajike vaikuttaa siihen, mihin käyttötarkoituksiin lajike soveltuu. Vehnän valkuainen vaikuttaa esimerkiksi leipoutuvuuteen tai suurimokauran tulee olla suurijyväistä.

Viljan laatutulokset perustuvat Eviran viljasadon laatu- ja turvallisuusseurantaan, jota on tehty vuodesta 1966 lähtien. Aineisto koostuu maatiloilta lähetetyistä näytteistä, näytteiden taustatiedoista ja Eviran analyysituloksista. Tulokset edustavat tilatason tietoa käytännön viljelyksiltä.

Yksittäistä viljelijää koskevat tulokset eivät tule näkyviin, koska julkaistavat tiedot ovat keskiarvoja ja mediaaneja.

Tietoa jatkossa myös elintarvikkeista, rehuista, eläimistä ja eläintaudeista

Analytiikkaportaalin kehittäminen jatkuu. Seuraavaksi palvelussa on tarkoitus julkaista Eviran laboratorioiden tutkimustietoa luonnonvaraisten eläinten tautiseurannasta.


Tutustu analytiikkaportaaliin:
https://erakko.evira.fi/avointieto

Lisätietoja:
Osastonjohtaja Pia Mäkelä, p. 050 448 1302 (laboratorioiden julkaisujärjestelmät)
Jaostopäällikkö Elina Sieviläinen, p. 040 848 6094 (viljasadon laatuseuranta)